Klimameldingen utsettes ett år

Publisert: 3. februar 2010 kl 09.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Ifølge opposisjonen var også dette den eneste nyheten de fikk under det timelange møtet på Statsministerens kontor. Møtet handlet i første rekke om oppfølgingen av klimamøtet i København.

Stortingsmeldingen om klima skulle etter den opprinnelige planen komme midt i 2010, men er nå utsatt til 2011.

Arbeidet med klimamelding har vist seg å være mer komplisert enn tidligere antatt. Blant annet trengs det mer forskning om hvordan klimagassutslippene kan reduseres.

Midt i februar kommer rapporten Klimakur 2020 om hvordan utslippsreduksjoner i Norge kan gjennomføres.

- Uakseptabelt

Natur og Ungdom mener det er uakseptabelt av regjeringen å utsette meldingen.

- Vi er sjokkert over at meldingen blir utsatt et helt år. Etter klimatoppmøtet i København er det viktig å få på plass ordninger for å kutte klimautslippene raskt. Ordninger for å få til dette må komme på plass så fort som mulig etter at Klimakur 20 blir lagt fram 17. februar, sier 2. nestleder Mari Winsents til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Ønsket et annet møte

Høyre, V og KrF ba allerede i november i fjor om et møte for å diskutere status i klimaforliket i Stortinget. Statsministeren foreslo at forliket kunne diskuteres etter orienteringen om klimamøtet i København, men dette ville ikke de tre andre partiene akseptere.

Forholdet mellom klimakameratene er anstrengt og ble trolig ikke bedre etter dagens møte.

På tirsdagens møte var de parlamentariske lederne invitert, men både Dagfinn Høybråten (KrF) og Erna Solberg (H) var på reise. Siv Jensen (Frp) var imidlertid på Stortinget, men overlot plassen til miljøpolitisk talsmann Ketil Solvik Olsen. Trine Skei Grande (V) var den eneste parlamentariske lederen som deltok.

- Ikke noe nytt

- Det kom ikke fram noe nytt på møtet. Alt utenom at klimameldingen er utsatt, er kjent fra før, sa Line Henriette Hjemdal (KrF) til NTB etter møtet.

Hele opposisjonen er enige om at orienteringen om møtet i København burde vært holdt i Stortinget og ikke i et lukket møte på Statsministerens kontor.

Saken fortsetter under annonsen

- Regjeringen følger ikke opp klimaforliket og er ikke villig til å gjøre nok her hjemme, konstaterte Skei Grande.

Solvik-Olsen sier at de tre partiene som inngikk klimaforliket med regjeringen har grunn til å å føle seg lurt. (©NTB)