Klimadrama endte i jubel

Publisert: 17. desember 2007 kl 08.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Innspurten i klimaforhandlingene på Bali ble et drama uten sidestykke. 21 timer på overtid klarte partene så vidt å dra i land et veikart for de videre forhandlingene fram mot en ny klimaavtale. Men det måtte tårer og sterke følelser til.

Sjefen for klimaforhandlingene Yvo de Boer brast i gråt på talerstolen etter at beskyldningene om juks hadde haglet mot ham, skriver Dagsavisen søndag. Et avtaleutkast vekket harme blant mange av utviklingslandene fordi det antydet at utslippskutt skulle skje også i utviklingsland, samtidig som reduksjoner i rike land skulle til hensyn til "forskjeller i nasjonale forhold".

Det store stridsspørsmålet da klokken tikket på overtid sto om utviklingslandene skulle pålegges egne forpliktelser til utslippsreduksjon. USAs forhandlingsdelegat Paula Dobriansky sto hardt på at USA ikke ville godta noe annet enn en full forpliktelse fra utviklingslandenes side. Etter hvert som tiden gikk, begynte mange å frykte at forhandlingene kunne komme til å ende uten noen avtale i det hele tatt.

USA sto mot slutten ganske alene mot resten av verden. Deres standhaftighet høstet frustrasjon, sinne og fortvilelse. Ingen tok til orde for å støtte amerikanernes sak, og selv pressefolk buet da forhandlingsleder Dobriansky gikk fra talerstolen. Til slutt valgte imidlertid den amerikanske delegasjonen å snu, og jubelen kunne bryte løs. Med nød og neppe kom avtalen i havn og grunnlaget er lagt for videre forhandlinger.

Saken fortsetter under annonsen