138300888_karst.jpg

Kårstø åpner uten rensing

Publisert: 1. november 2007 kl 08.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Det viser jo veldig tydelig problemet med at politikerne ikke tør å kreve full rensing fra dag en på alle gasskraftverk, sier Bård Lahn, leder i Natur og Ungdom til NRK.
Natur ig ungdom har kjempet mot gasskraftverket på Kårstø i over ti år.

Men etter mange runder - og mange demonstrasjoner fikk til slutt Naturkraft bygge gasskraftverk uten rensing. Noe som fikk regjeringen Bondevik til å rydde pultene sine og gå for sju år siden.

Tallene varierer

Når utslippene på sikt likevel skal renses er det staten som tar regningen. Hvor stor den blir er høyst usikkert. Tallene varierer fra halvannan til fem milliarder kroner. Planen er å ta en investeringsavgjørelse sommeren 2009, og at renseanlegget skal være på plass ved årsskiftet 2011/2012, sier prosjektdirektør Ole Rønning.
Det er så fort som det kan gå, er konklusjonen i en studie fra NVE.

Penger på bordet

Men for å unngå forsinkelser må det pengar på bordet i statsbudsjettene framover sier Bård Lahn.
- Vi må bare håpe at regjeringen gjør alt den kan for å sørge for at rensingen kommer på plass så snart som mulig og bevilger de pengene som trengs, sier Lahn.

Avskilting

Saken fortsetter under annonsen

Kårstø har alt produsert de første kilowatt-timene med strøm. Planen er at det skal produsere 3,5 terrawatt-timar i året, nok strøm til 175 000 husstander.
Men det betyr også 1,2 millioner tonn CO2 ut i luften. Da må det kuttes på andre områder, mener Natur og ungdom.
- Dette gasskraftverket kommer til å slippe ut like mye CO2 som 460.000 vanlige personbiler frem til det blir rensing. Vi vil i dag distribuere et humoristisk avskiltingsvarsel til 460.000 biler over hele landet. Når regjeringen tillater disse utslippene må man kutte andre steder, sier Lahn.