Innrømmer regelbrudd

Publisert: 8. januar 2008 kl 07.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland hadde ikke rett til å få utført to hofteoperasjoner ved et norsk sykehus mens hun var bosatt i Frankrike. Ifølge regelverket har pensjonister som er bosatt i utlandet, ikke rett til planlagt behandling i Norge. Trygderettsadvokat Ola Viken ved Universitetet i Oslo vil ikke utelukke at Gro kan bli nødt til selv å dekke utgiftene for de to hofteoperasjonene.

Eksperter som Dagbladet har vært i kontakt med anslår at ekteparet Brundtland kan ha mottatt helsetjenester i Norge for over én million kroner de siste årene. Selv innrømmer Gro at hun ikke hentet inn den nødvendige godkjenningen fra franske myndigheter før hun lot seg hofteoperere i Norge.

- Ved innleggelse på sykehus oppga jeg bostedsadresse i Nice, og viste fram franske og europeisk helsetrygdekort. Det ble ikke bedt om ytterligere opplysninger, forklarer Brundtland. Dermed er det usikkert hvem som skal dekke regningen for operasjonene.

- Hvis franske myndigheter ikke vil betale, blir det et spørsmål hvem av Gro og Ullevål som må ta regningen. Jeg mener den ansvarlige her må være Ullevål, jeg ville aldri pålagt en vanlig borger det ansvaret. Til det er regelverket for komplisert, selv for tidligere statsministre. Det må holde at Gro ikke har villedet Ullevål, mener advokat Viken til Dagbladet.

Saken fortsetter under annonsen