Innovasjon viktig for omdømmet
Evnen til innovasjon betyr mye for hva slags omdømme et selskap har, ikke minst når det er snakk om å skaffe investorer, sier Charles Fombrun. Som leder for det New York-baserte Reputation Institute (RI) er han blant verdens fremste autoriteter på bedrifters omdømme. Instituttet har han selv grunnlagt, noe som burde gi ham en viss tyngde også som innovatør.
- Innovasjon er et begrep som får mer og mer politisk oppmerksomhet verden over, samtidig som det er veldig komplekst, sier Fombrun.
- Hva vi opplever som innovativt, avhenger av hvilken rolle vi har i forhold til det produktet eller det selskapet det er snakk om, og som mennesker kan vi ha ulike roller i forhold til ulike produkter. Som forretningsdrivende er du kanskje mest opptatt av prosessene bak innovasjonen, som kunde er du opptatt av hvilke opplevelser produktet gir deg, og som analytiker er du gjerne mest opptatt av teknologien og hvilke muligheter den kan gi i fremtiden, påpeker han.
- Det ligger da også innovasjon i mye mer enn bare et teknologisk produkt som en ipod. Det ligger også innovasjon bak eksempelvis en Starbucks-kafe, hvor du kan sitte med en kopp kaffe og en pc og jobbe på en måte du kanskje ikke kunne tidligere.
En av syv pilarer
Innovasjon er en av de syv «øvelsene» Reputation Institute bygger sin årlige, verdensomspennende omdømmeranking, Global RepTrak, på. De øvrige er produkter/tjenester, etikk, samfunnsansvar, arbeidsplass, ledelse, og økonomi. Verdens fem mest innovative selskaper, ifølge Reputation Institutes 2007-måling som ble offentliggjort for to uker siden, er foruten Nokia også svenske Ikea (nummer to på den totale omdømmerankingen), Swatch fra Sveits (13), Novo Nordisk fra Danmark, (32), og Sony fra Japan (72). Legemiddelfirmaet Novo Nordisk er for øvrig ett av ikke mindre enn syv danske bedrifter på den øverste delen av listen. Kritikere av metoden Reputation Institute benytter mener dette er et eksempel på at et land kan komme godt ut på den internasjonale målingen ved konsekvent å gi «sine» bedrifter gode karakterer.
Bakgrunnen for poenggivningen er intervjuer med 60.000 forbrukere i de 29 landene som er representert blant de 600 nominerte bedriftene. Intervjuobjektene fra hvert enkelt land bestemmer hvilken poengsum «deres egne» selskaper skal ha. Det er med andre ord Legos gode omdømme i Danmark som har gjort leketøysfabrikanten til nummer en på den internasjonale listen, på samme måte som det er de norske intervjuobjektenes noe mer blandede oppfatning av Statoil som sender det norske oljeselskapet ned til en 95. plass.