Inn på teppet i dag

Publisert: 8. april 2008 kl 13.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Etter mandagens møte med de ansatte i Enova sa Haga at hun hadde fått en varslingssak om mobbing og trakassering i fanget. Styret i selskapet fikk før helgen tre uker på seg til å utarbeide en plan over hvordan arbeidsmiljøet i bedriften kan bedres.

- Jeg vil ha en prat med styret lenge før denne fristen går ut. Det er viktig at de ansatte blir tatt på alvor, sa Haga mandag.

Etter at hun klokken 14 i dag møter styreleder Jørn Rattsø og andre i Enova-styret er det ventet at Haga vil svare på spørsmål fra pressen. Da vil det trolig også bli spurt om ansettelsen av Sp-rådgiver Morten Søberg i Kommunal- og regionaldepartementet. Søberg ble ansatt mens Haga var statsråd, og de to kjente hverandre fra arbeid i Sps stortingsgruppe.

- Uhørt

Søbergs stilling tilhører det politisk nøytrale embetsverket som blir sittende uansett hvilket politisk parti som har regjeringsmakten. Høyres nestleder Per-Kristian Foss kaller ansettelsen et overtramp og sier til VG at «dette er en uhørt politisk praksis».

- Tenk om det nå skulle bli regjeringsskifte, og så skulle jeg sitte der med en taleskriver fra Sp? Det setter ham i en umulig situasjon og statsråden i en enda mer umulig situasjon. Dette er et overtramp i forhold til skikk og bruk i Norge, sier Foss til avisen.

Carl I. Hagen (Frp) er også kritisk og sier at det er viktig å finne ut om Haga hadde noe med ansettelsen å gjøre.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge VG førte ansettelsen til sterke reaksjoner internt i departementet, og flere avisen har vært i kontakt med, trodde Søberg var en del av den politiske ledelsen.

Departementsråd Eivind Dale i Kommunaldepartementet forsvarer ansettelsen og sier reglene ble fulgt til punkt og prikke. Han sier at Søberg fikk jobben ut fra kvalifikasjonene, både de formelle og erfaringen hans, inntrykket han gjorde under jobbintervjuet og en praktisk prøve.

- Pinlig nøyaktig

Haga sier til VG at ansettelsen ble håndtert pinlig nøyaktig av embetsverket i Kommunaldepartementet, nettopp fordi Søberg kom fra Sps stortingsgruppe.

Hun avviser at hun ba ham om å søke jobben, og sier at politisk ledelse ikke hadde noe å gjøre med ansettelsen ut over at hun har det formelle ansvaret. Hun innrømmer at hun var kjent med at han sto på søkerlisten, men avviser at ansettelsesprosessen reiser habilitetsspørsmål.

- Ansettelsen ble foretatt av embetsverket på helt normalt vis. Dette er ikke av den typen stilling hvor politisk ledelse tar avgjørelsen, sier Haga.

Olje- og energiministeren er fra før under press for konsulentavtalen som hennes departement inngikk med Sp-veteran Eli Arnstad kort tid etter at Arnstad gikk av som Enova-sjef. Bakgrunnen for hennes fratreden var nettopp anklager om mobbing.

Saken fortsetter under annonsen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sender senere i dag et brev til Haga der den ber om svar på flere konkrete spørsmål om avtaleinngåelsen.

(©NTB)