Hylles

Publisert: 5. mai 2009 kl 12.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Prisvinnerens sterke meninger har skapt skarpe reaksjoner. Nå rykker kirkeledere ut med støtte til Monsen.

Generalsekretær Ola Tullan i Norsk Luthersk Misjonssamband sier til Vårt Land at argumentasjonen hennes er «flott» og at Monsen har gjort seg fortjent til prisen når hun står for konsekvente standpunkt, selv om de er politisk ukorrekte.

Respektløst

Blant Monsens kritikere er barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Hun sier til Dagsavisen at Monsens uttalelse om at «ingen ønsker seg homofile barn» er «sårende».

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at Monsen omtaler andre med en «total mangel på respekt».

Kleppa snudde i synet på ekteskapsloven etter lange samtaler med sin homofile sønn i fjor.

Ulik språkbruk

Saken fortsetter under annonsen

Kirkelederne Vårt Land har snakket med, er uenige om hvorvidt Monsen går for langt.

- Jeg synes argumentene er logiske og klare. Så kan det være at vi er ulike i språkbruken i enkelte ting, sier generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon.

Generalsekretær Ørnulf Steen i Norges Kristne Råd og Kirkerådets leder Nils-Tore Andersen støtter begge prisvinneren, men sier samtidig at noen av argumentene er stygge og uheldige.

Gruer seg

Prisvinneren sier til Klassekampen at hun gleder seg til prisen, men ikke til å ta den imot.

- Jeg gruer meg til eventuelt bråk og støy, sier hun.

Om innholdet i talen røper hun blant annet at hun vil kommentere utviklingen og «den ekstreme individualismen og relativismen som herjer i Norge». Hun mener det er «litt pussig at Norge som er et lite land, er fremst i verden når det gjelder å ødelegge for barn - med statlig velsignelse».

Saken fortsetter under annonsen

Mobiliserer

Mens prisen deles ut i Operaen tirsdag, samler motstandere seg til demonstrasjon som springer ut av Facebook-gruppen «Vi som protesterer mot at Nina Karin Monsen får Fritt Ord-prisen for 2009».

Den gruppa har ifølge initiativtaker Laila Dillan nå nær 10.000 medlemmer, mens motgruppa på Facebook som «gleder seg» ifølge pastor Jan-Aage Torp har fått over 900 tilhengere på få dager.

Kunngjøringen av prisen til Monsen fikk tidligere prisvinner Kim Friele til å uttale at hun leverer sin pris tilbake i protest. (©NTB)