138345885_jorda.jpg

Halvorsen: Vi er langt unna klimamålene

Publisert: 9. januar 2009 kl 08.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Dagens vedtatte tiltak viser at Norge er langt unna å oppfylle sine klimamål i 2020, og det er derfor nødvendig med kraftige nye tiltak som innebærer et voldsomt brudd med historien: Det viser regjeringens nye beregninger for framtidige klimautslipp.

- Det må nye tiltak for å nå målet. Vi har ingen tid å miste, og Norge har ikke råd til regjeringsskifte som vil gi Norge en regjering som ikke prioriterer klima, sier Halvorsen til Aftenposten.

I 2007 var Norges utslipp av klimagasser på 55 millioner tonn. Med de vedtatte klimatiltakene og forventet økonomisk vekst, ligger det ifølge beregningene an til at utslippene bare vil øke videre.

Stortinget har bestemt at de fysiske klimautslippene i Norge skal være 40 millioner tonn i 2020. Det betyr kutt på rundt 30 prosent fra Kyoto-periodens utløp i 2012 og fram mot 2020.

I løpet av disse årene er det derfor behov for tiltak som virkelig virker. Dette vil merkes, advarer Halvorsen.

- All aktivitet som betyr klimautslipp vil bli dyrere eller mindre lønnsomme. Teknologisk utvikling som gir reduserte utslipp må få offentlig støtte, sier hun.

Utover dette kan ikke Halvorsen gi flere konkrete detaljer, og viser til at regjeringen vil komme tilbake til saken senere. Alle budsjetter og store saker fra de kommende regjeringene må ta hensyn til utslippene, slår hun fast.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)