Hagen misfornøyd med korrupsjonssvar

Publisert: 28. april 2008 kl 12.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Hagen sendte i februar et brev til Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) med en rekke spørsmål om Forsvarsdepartementets rolle i korrupsjonssaken som fremdeles er under etterforskning av Økokrim. Han er ikke tilfreds med svaret han har fått av Ap-statsråden.

- Det er mange spørsmål jeg ikke har fått noe svar på. Statsråden kommer med det reneste visvas når jeg ber om å få vite hva slags kontakt det var mellom Forsvarsdepartementet og Økokrim i denne saken, sier Hagen til NTB.

Frp-veteranen, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, vil nå gå videre med saken.

Sender nye brev

- Jeg vil forfølge saken med brev til justisministeren. Jeg vil vite hvor grundig Økokrim satte seg inn i saken før de tok ut siktelser, og hvilket grunnlag de hadde for razziaene som ble foretatt. Jeg minner om at siktelsene mot offiserene Arne Morten Grønningsæter, Atle Karlsvik og Jan Reksten er frafalt, sier Hagen.

Søndag skrev NTB at Forsvarsdepartementet brukte over 17 millioner kroner på konsulenter i arbeidet med korrupsjonssaken. Firmaet til tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad ble alene honorert med 6,5 millioner kroner.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har gjentatte ganger avvist insinuasjoner om at det kan ha vært utilbørlig kontakt mellom departementet og Økokrim. En statsråd som henvender seg til Økokrim for å påvirke etterforskningen av en konkret sak, vil handle i strid med loven.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er helt uhørt å påstå at forsvarsministeren skal ha hatt noen som helst påvirkning på Økokrim, uttalte Strøm-Erichsen til NRK i februar.

Gapestokk

Carl I. Hagen mener forsvarsministeren har gjort enkeltpersoner og enkeltselskaper til syndebukker i det som etter hans mening ikke er noen omfattende korrupsjonssak.

- At forsvarsministeren ønsker å bringe til opphør en tidligere ukultur med fordelsoverføringer i Forsvaret, har min fulle støtte. Men jeg har inntrykk av at enkelte her blir gjort til eksempler og satt i gapestokken, sier Hagen.

Forsvarsministeren står fast ved at det var riktig å bruke penger på konsulenter for å ettergå påstander om korrupsjon i Forsvaret. Hun viser til at Siemens Business Services har betalt tilbake 75 millioner kroner til Forsvaret for «uhjemlet fakturering», og at granskingen dermed har et netto overskudd på 58 millioner.

- Utgiftene må ses på bakgrunn av nødvendigheten av å komme til bunns i de svært alvorlige mislighetene som ble påpekt, skriver hun i brevet til Hagen.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen