Grønn mote gryr

Publisert: 27. august 2007 kl 10.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Den delen av motebransjen som satser i etisk og miljøvennlig retning må forberede seg på å ta mange og lange skritt fremover i årene som kommer, spår Eivind Pytte Ødegård.

Han er etikkansvarlig i det norske motemerket Fin, og tror fremtiden er naturlig nedbrytbare, syntetiske stoffer som samtidig er attraktive å ha på seg.

- Jeg tror mye spennende vil skje på dette området de nærmeste 20 årene, sier han til E24.

Også store kjeder som Hennes & Mauritz, KappAhl og Cubus har heist seilet i den grønne vinden som blåser om dagen.

Fin vil være en flink elev i miljøklassen. De handler FN-godkjente klimakvoter som kompensasjon for utslippene i verdikjeden, har Fairtrade-sertifisering, og sørger for at all bomullsproduksjon bak kolleksjonene er økologisk

Og den økte fokus på miljøkonsekvenser har gitt resultater: det har bragt andelen økologisk produsert bomull opp fra 0,7 promille i 2001 til fem prosent av den totale bomullsproduksjonen i fjor.

Men det er baksider. Svakheten ved bomullsproduksjon er imidlertid at den krever enorme mengder vann, mellom 7.000 og 29.000 liter per kilo, ifølge Framtiden i våre hender. I tillegg er markedet tøft og sjansen stor for at bonden kommer dårlig ut.

Saken fortsetter under annonsen

Og ikke minst eksploderer forbruket. Oslofolk alene kaster16 tonn klær i Fretex-containere - hver dag.
- Kundene er nok ikke helt på linje med det miljøbildet som presenteres gjennom pressen og på motemesser. Design og innpakning forblir det viktigste, sier Ødegård i Fin, til E24.