138361624_algor.jpg

Gore oppfordrer ministre til klimahandling

Publisert: 29. april 2009 kl 13.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Vi er den generasjonen som må gjøre noe som er større enn oss selv. Konsekvensen av de beslutningene som skal tas nå blir avgjørende for verdens framtid. Noen ganger er ikke forskjellen på ja og nei så stor. Men i avgjørende tider som nå, kan små forskjeller få store utslag for verdens framtid, sa fredsprisvinneren i sin appell til ministermøtet.

Virkeligheten verre

Gore oppsummerte erfaringene fra tirsdagens konferanse om issmelting med å vise til at det ikke er teoretiske modeller eller matematiske beregninger som gir grunn til alarm.

- Det er målte resultater fra virkeligheten som forteller at tilstanden for verdens ismasser er langt verre enn de verste scenariene modellene forutså for få år siden. Vi får en sterk beskjed fra forskere som ser at den arktiske iskappen smelter foran deres øyne, sa Gore.

Må handle mot sot

Han utdypet innholdet i klimainitiativet som Jonas Gahr Støre lanserte på klimakonferansen der en innsatsgruppe av klimaforskere igjen skal møtes i Tromsø i juni. I oppkjøringen til FNs klimatoppmøte i København i desember skal forskerne presentere den mest oppdaterte kunnskapen om virkningene av klimaendringene i polare strøk.

- De vil fortelle om nødvendigheten av å inkludere reduksjon av sotutslipp blant de mange tiltakene verden er nødt til å gjøre for å redusere den globale oppvarmingen. Det er nå tiden er inne for å handle, sa Gore.

Saken fortsetter under annonsen

Fornybar ressurs

Hovedkildene til de smeltedrivende sotutslippene er dieselmotorer, bråtebranner og bruk av brensel til matlaging. Ifølge Gore er det ikke en høyteknologisk utfordring å stanse utslippene av sotpartikler fra dieselmotorer. Reduksjoner i partikkelutslippene vil også få en positiv helseeffekt for verdens befolkning.

- Vi har alle midler som skal til for å unngå krisen. Det eneste mulige unntaket er politisk vilje til handling. Men politisk vilje er heldigvis en fornybar ressurs, sier Gore.

(©NTB)