138419556_met.jpg
SLIK SKAL DET SE UT: Den nye og veldig tette arbeidplassen til statsmeteorologene.

Gislefoss blir miljøpionér

Publisert: 14. september 2009 kl 12.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Nordens største byggmesse, Bygg Reis Deg, åpner dørene om få dager. Energi- og miljøeffektive løsninger er det store temaet i år, hvilket blant annet betyr presentasjon av flere grønne godbiter fra byggefronten.

Et av dem er et nettopp påbegynt bygg på Meteorologisk institutt i Oslo.

Bygget blir noe utenom det vanlige. Ikke bare skal statsmeteorologene jobbe og spise her, men byggingen skjer etter det som trolig blir kommende standard for såkalte passivhus.

- Det stilles høye krav til byggets tetthet, ikke noe varme skal lekke ut, ingen trekk skal komme inn. Vinduene har tre lag med glass. Bygget skal være tettere og bedre isolert enn vanlig, dermed bruker man mindre energi på oppvarming, sier arkitekt Kaja Tiltnes i Pir 2, som skal holde foredrag om bygget på Bygg Reis Deg.

Målsetningen er å klare Enovas anbefaling til passivhusmål for energibruk i kontorbygg, 95 kWh per kvadratmeter per år. Det er nesten det halve av kravene i dagens standard.

I tillegg til å romme kantine i toppetasjen, skal nybygget ha kontorer og gi mer plass til maskinene som beregner vær og klimadata. Reservemaskinene er i dag plassert i en containerløsning.

Bygget blir det første som ferdigstilles i ''By-og boligutstilling Oslo - Drammen 2009-2018'', et tiårig prosjekt som skal resultere i et trettitalls forbilder innen klimanøytral arkitektur og byutvikling.

Saken fortsetter under annonsen

Midt på rullebanen

Et annet bygg som skal presenteres på Bygg Reis Deg er det flunkende nye Storøya Grendesenter i Bærum, som blant annet har en passivhusbarnehage. Rett over nyttår kan 120 barn leke i svært så energibesparende omgivelser.

- Kommunen satte strenge krav til energibruk og miljø. I arkitektkonkurransen var dette konkurransefaktorer som tilslutt ble utslagsgivende for det prosjektforslaget som vant, sier miljøansvarlig Unni Larsen i Bærum kommune.

Bygget står plassert på et sted med en heller lite miljøvennlig fortid, midt på den gamle rullebanen til Fornebu flyplass.

Mens barnehagen har passivhusstandard, er skolen i senteret bygget etter lavenergistandard, som også er en del strengere enn dagens gjeldende.

- Oppvarmingen av senteret skjer via fjernvarme fra en sjøvannbasert varmepumpe, sier Larsen.

Passiv fremtid

Saken fortsetter under annonsen

Etter en toårig overgangsperiode ble nye tekniske energikrav i plan- og bygningsloven gjeldende fra 1. august i år. De stiller krav til mer isolasjon, tettere vinduer og alternative energikilder.

På lengre sikt er det likevel den mye strengere passivhusstandarden husbyggere må forholde seg til.

- Innen 2015 vil dette være vanlig byggestandard i Norge, uttalte seniorforsker Tor Helge Dokka til Dagsavisen nylig. Den rødgrønne regjeringen har signalisert 2020 som et aktuelt årstall.

Belønningen med å bygge miljøvennlig viser seg på driftsbudsjettet over tid. Men det koster som regel mer å bygge passivt enn etter gjeldende standard. Men det blir fart på sakene med offentlig støtte. Bygget på Blindern har fått 40 millioner av regjeringens motkonjunkturpakke, mens grendehuset i Bærum har fått 2,8 millioner av Enova.

Bygg Reis Deg arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 22. - 27. september. Over 50 000 finner veien til Norges Varemesse i Lillestrøm de seks dagene messen holder på.

Her kan du lese mer om passivhus.