Ga oppdrag - fikk jobb

Publisert: 14. januar 2008 kl 09.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Fungerende direktør i forskningskonsernet Nofima, Peter Wesenberg, sto for rekrutteringen av nye ledere i selskapet, samtidig som han var kandidat til ny lederstilling. Han fikk jobben - rekrutteringsbyrået fikk enda flere oppdrag, men ingen offentlige anbud.

Stortinget besluttet å opprette Nofima i juni 2005. Selskapet er et holdingselskap for den tidligere statlige næringsrettede FoU-virksomheten, og fikk hovedkontor i Tromsø, samt datterselskaper i Bergen og Ås.

Nofima består av de tidligere statlige aksjeselskapene Akvaforsk as, Fiskeriforskning as, Matforsk as, Norconserv as, samt relevant næringsrettet FoU-aktivitet ved forvaltningsinstituttene Havforskningsinstituttet.

I september 2006 ble Peter Wesenberg engasjert av Fiskeri- og Kystdepartementet som fungerende administrerende direktør i forskningskonsernet Nofima.

Inhabil

En av oppgavene til Peter Wesenberg er å rekruttere nye ledere til den nye organisasjonen som skal være operativ fra 1. januar 2008.

I perioden mai til oktober i fjor ble 5 stillinger besatt. Det dreier seg om stillingene som administrerende direktør for konsernet, og som administrerende direktør for datterselskapet Akvakultur og råstoff i Tromsø, samt økonomidirektør, kommersiell direktør og informasjonsdirektør. I forkant av rekrutteringen av administrerende direktør ble flere rekrutteringsbyråer forespurt, og valg av rådgiver for dette oppdraget ble behandlet på styremøte i Nofima 30.april 2006.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig var Peter Wesenberg involvert i en rekrutteringsprosess med det samme rekrutteringsbyrået vedrørende stillingen som direktør i NOKAS.

Styret i Nofima beslutter å gi rekrutteringsoppdragene til selskapet Isco Group, etter innstilling fra Wesenberg. Kort tid etter ble Peter Wesenberg ansatt som ny direktør i Nokas.

En av Wesenbergs første handlinger i den nye stillingen er å gi Isco Group enda et nytt oppdrag.

Informerte ikke styret

Styreleder i Nofima, advokat Endre Skjørestad, som formelt ansatte Peter Wesenberg som fungerende direktør, bekrefter i en e-post overfor Ukeavisen Ledelse at han kjente til Wesenbergs dobbeltrolle i rekrutteringsprosessen.

Han var også referanse for Wesenberg i forbindelse med stillingen som Nokas-direktør.

Men Skjørestad unnlot å informere resten av styret om Wesenbergs dobbeltrolle.

Saken fortsetter under annonsen

Flere regelbrudd

Etter det Ukeavisen Ledelse får opplyst, ble oppdragene med å finne de fire nye direktørene aldri ut lyst ut på doffin.no, slik regelverket tilsier. Doffin.no er Fornyings- og administrasjonsdepartementets database for offentlige innkjøp.

Oppdragene ble gitt direkte til Isco Group.

Dersom et oppdrag, eller en kontrakt, har en verdi på mer enn 500 000 kroner skal det utlyses på doffin.no. Men Nofima, med Wesenberg og Skjørestad i spissen, delte ut rekrutteringsoppdragene enkeltvis, og unngikk dermed å komme over terskelverdien for utlysning av offentlige anskaffelser.

Ifølge kilder i rekrutteringsbransjen er det hevet over enhver tvil at verdien på de samlede rekrutteringstjenestene langt overstiger 500 000 kroner.

Trolig overstiger verdien også grensen for når slike innkjøp skal annonseres i hele EU, som er på en million kroner.

I tillegg får Ukeavisen Ledelse bekreftet at andre tilbydere av rekrutteringstjenester, som la inn bud på rekrutteringene, ikke har mottatt begrunnelse for hvorfor Isco Group ble valgt som leverandør.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge regelverket for offentlige anskaffelser skal slike tildelinger alltid begrunnes, og tilbyderne skal gis anledning til å klage på beslutningen.

Et eksempel

Etter det Ukeavisen Ledelse erfarer er rekrutteringsprosessen i Nofima ikke et enkeltstående tilfelle, men illustrerer et symptomatisk problem når det gjelder rekruttering av ledere til offentlig sektor.

Rekrutteringsbyrået Capita påpeker problemet i et brev til departementsråd Karin Moe Røisland i Fornyings- og administrasjonsdepartementet den 7. desember 2007.

De skriver blant annet: «Hos Capita opplever vi for ofte og i for stor grad at anskaffelsesprosesser innen områdene lederutvelgelse og rekruttering ikke er sammenfallende med regelverket. Vi opplever for stor grad av tilfeldigheter og variasjoner. Dette gjelder både i forbindelse med noen av de prosessene der vi er involvert og i forbindelse med mange prosjekter der vi ikke får anledning til å delta i anskaffelsesprosessen. Vi oppfatter dette som alvorlige avvik.»

Riksrevisjonen fortviler

Riksrevisor Jørgen Kosmo sier til Ukeavisen Ledelse at han er kjent med problemene, og mener Stortinget må ta et krafttak for å få slutt på de systematiske regelbruddene i forbindelse med offentlige innkjøp.

Saken fortsetter under annonsen

I Ukeavisen Ledelse forrige uke uttale Jørgen Kosmo blant annet:

«En del etater kjenner regelverket, men mangler viljen til å følge det. I andre etater ser vi at de ikke evner å bruke kompetansen de har.»

I en rapport fra oktober 2007 skriver Riksrevisjonen:

«Riksrevisjonen er særlig bekymret over at forvaltningen ikke klarer å etterleve og praktisere regelverket for offentlige anskaffelser. Mange av de samme etatene får nærmest likelydende merknader knyttet til brudd på anskaffelsesregelverket som ved siste revisjonsrapport. Den store oppmerksomheten som både Riksrevisjonen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har rettet mot dette området har ikke medført særlige forbedringer.»

De endelige tallene fra Klagenemnda for Offentlige Anskaffelser, KOFA, viser at de ble begått rekordmange brudd på regelverket i 2007.