bellona.jpg
Politistasjonssjef Brian Jacobsen (t.v.) og Bellona-leder Frederic Hauge på havna til Oleon utenfor Sandefjord mandag.

Full stans i avfallstransport etter Bellona-aksjon

Publisert: 21. juni 2011 kl 08.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Miljøaktivistene avsluttet mandag ettermiddag aksjonen mot Oleon i Sandefjord etter å ha fått lovnader om at all avfallstransport til og fra stanses inntil videre. Bellona har anmeldt selskapet og hevder det under aksjonen er blitt samlet ytterligere bevis for «grov miljøkriminalitet».

– Bellona har i ettermiddag blitt enige med Klif, politiet og Oleon om at ikke en dråpe avfall skal tas ut eller inn av anlegget før alle forhold der er klarlagt. Med det anser vi aksjonen som ferdig fra vår side, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Ifølge Sandefjords Blad var aksjonistene klare med kraftige kjettinger, så de kunne lenke seg fast inne på området til Oleon, da de ankom anlegget mandag morgen. I tillegg blokkerte Bellonas skip havneanlegget til bedriften.

Hauge mener Oleon har mottatt opptil 30.000 tonn miljøfarlig avfall. Han varsler nok en anmeldelse, mot selskaper DVS AS på Mongstad, som skal ha håndtert avfallet som stammer fra norsk petroleumsvirksomhet før Oleon.

– Dette er grov miljøkriminalitet og svindel, sier Bellona-lederen.

– Ingen dramatikk

Ifølge sjefen ved Sandefjord politistasjon, Brian Jacobsen, gikk det rolig for seg på industriområdet under aksjonen.

Saken fortsetter under annonsen

– Aksjonistene går ganske fritt omkring, og vi venter på en anmeldelse de har varslet at de vil levere inn. Etter det, regner vi med at de forlater stedet, sa Jacobsen til NTB.

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) gjorde tilsyn i Sandefjord i slutten av mai, og da ble det avslørt at Oleon hadde tatt imot farlig og ulovlig Direktoratet opplyser nå at avfallet ikke regnes som brann- og eksplosjonsfarlig, etter analyser av tankinnholdet. Det skal gjøres ytterligere analyser av avfallets innhold.

– Tilsynet vårt har avdekket alvorlige brudd på regelverket. Vi ønsker selvsagt å få avviklet de ulovlige forholdene så raskt som mulig, men må ha mer kunnskap om innholdet og hvilke muligheter som finnes for å få avfallet fjernet, sier Klif-direktør Ellen Hambro.

Oleon må innen 1. juli legge fram en konkret plan for hvor raskt de kan få fjernet avfallet på en miljømessig trygg og forsvarlig måte

– Skylder på hverandre

Oleon-direktør Jan Rørvik Johnsen sier til Aftenposten at han støtter aksjonistene og frykter bedriften har fått giftavfall skjult som lovlig oljeblandet vann.

– Vi har tillatelse fra Klif til å lagre prosessvann fra offshorevirksomhet. Vi har da tatt utgangspunkt i de produktbeskrivelsene som vi fikk fra tredjepart, og de sier helt klart at dette ikke er farlig avfall.

Saken fortsetter under annonsen

DVS Norge, som har levert det omstridte innholdet på tankene, sier de har vært åpne om hva skipslastene inneholdt, skriver Teknisk Ukeblad. Selskapet holder til på Mongstad, hvor de har et behandlingsanlegg for farlig avfall fra oljevirksomhet.

– Vi var faktisk litt naive og trodde Oleon hadde lov til å ta imot dette. Vi har ikke fått noen reaksjoner fra Oleon på våre deklarasjoner, sier daglig leder Jan Henning Legreid i DVS Norge. (©NTB)