Full gransking av pensjonsrotet på Stortinget

Publisert: 3. september 2008 kl 10.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Det framtidige pensjonssystemet bør administreres utenfor og uavhengig av Stortinget, mener stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap).

Tirsdag vedtok et samlet presidentskap å overlate pensjonsrotet til en gruppe av eksterne eksperter. Gruppas mandat og sammensetning vil først bli klart på torsdag, og presidentskapet forlanger full rapport innen utgangen av året.

- Dette er en kjedelig og meget alvorlig sak for Stortinget. Det er summen av de enkelte representanters tillit som gir Stortinget troverdighet, sier Jagland.

Han sier granskingsutvalget bør være lite og effektivt og bestå av eksperter på trygderett, revisjon og juss.

Fire punkter

I det fire punkter lange vedtaket som presidentskapet kom fram til tirsdag, heter det at utvalget skal gjennomgå alle forhold som er brakt fram i Riksrevisjonens rapport fra juni.

- Alle utbetalinger av pensjoner etter 75-årsregelen skal gjennomgås. Utvalget må også se på den praktisering av loven som Stortingets pensjonsstyre har lagt til grunn, samt de prosedyrer som har vært fulgt, sier Jagland.

Saken fortsetter under annonsen

Han beklager at seks stortingsrepresentanter ble navngitt i mediene før de fikk mulighet til å legge fram sin sak for Stortinget, men medgir at det kan være flere enn de seks som eventuelt har begått urettmessigheter.

- Noe av det første dette presidentskapet gjorde, var å starte arbeidet med et nytt pensjonssystem. Det er naturlig at Sigbjørn Johnsens utvalg vil se nærmere på hvem som bør administrere ordningen som trer i kraft fra 2010. En mulighet er å la Statens Pensjonskasse gjøre denne jobben, sier Jagland.

Han er ikke i tvil om at Stortingets pensjonsordninger må revideres.

- Vi tar innover oss debatten i samfunnet, men denne konklusjonen har vi trukket allerede. Systemet har overlevd seg selv og er nødt til å harmonere med pensjonsordningene som vanlige folk har, sier han.

Kan omfatte alle

Den utskjelte pensjonsordningen som Stortinget inntil videre har, ble introdusert på begynnelsen av 1980-tallet. Thorbjørn Jagland sier det kan bli aktuelt å gjennomgå pensjonsforholdene til alle som siden da har sittet på Stortinget.

- Jeg vil ikke utelukke det, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Stortingspresidenten er forsiktig med å fordele skyld i saken og vil ikke gå med på at administrasjonen er å klandre for de forhold som er dukket opp.

- Det valgte pensjonsstyret er ansvarlig for sine handlinger. Presidentskapet er en form for tilsynsorgan, og jeg tok straks affære da jeg fikk saken på mitt bord, sier Jagland.

Han nekter for å ha kjent til historien siden april.

- Da fikk jeg bare vite at Riksrevisjonen så nærmere på Stortingets pensjonsordninger. Inntil Riksrevisjonen hadde fullført sitt arbeid, kunne jeg ikke gjøre annet enn å sitte helt rolig. Men jeg handlet på sekundet da jeg fikk saken på mitt bord, for jeg skjønte hvor alvorlig den var. Det var før saken sprakk i avisene, sier han (©NTB)