Frykter triksing med diagnoser

Publisert: 18. februar 2010 kl 08.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Det høres nærmest ut som et system som har som formål å vise fram hvordan man kan registrere diagnoser for å få høyest mulig inntjening. Vi ser ikke noen saklig grunn for at sykehusene skal bruke et slikt datasystem, men en sånn funksjon, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten. Han ble nylig klar over at flere av landets sykehus bruker dette systemet. Rekkefølgen diagnoser settes i, er avgjørende. Man får mest penger tilbake, dersom den dyreste diagnosen settes som hoveddiagnose. Det pasientadministrative datasystemet DIPS er utviklet av Bodøbedriften med samme navn. Selskapet som ble startet for ikke mange år siden har på kort tid blitt den største leverandøren av pasientsystemer til sykehus i Norge.

Sykehuset Sørlandet, Nordlandssykehuset, Sykehuset Finnmark, universitetssykehuset Nor-Norge og Sykehuset Asker og Bærum, bruker det pasientadministrative datasystemet DIPS.

- i 2007 fikk vi etterspørsel etter en funksjon som kunne vise diagnosegruppering og pris hvor hoveddiagnose og bidiagnose er byttet om. Denne funksjonen har derfor vært i bruk siden da, sier administrerende direktør i DIPS, Tor Arne Viksjø. Han mener grunnen til at sykehusene ønsket et slikt system er at de ville synliggjøre kostnader og inntekter. Sykehusets motiv han ikke noe om. Han sier han forstår hvorfor helsedirektøren synes dette er uheldig.

Helsedirektøren har bedt alle landets sykehus om en oversikt over hvilket datasystem de bruker. Han understreker overfor Aftenposten at de så langt ikke har grunnlag for å si at sykehusene har brukt systemet til bevisst juksing

Saken fortsetter under annonsen