Friere forskning på folk flest

Publisert: 11. april 2008 kl 10.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Regjeringen har bestilt en rapport med omfattende forslag til hvordan forskere skal kunne forske på nordmenns «råvarebank» - blod- og helseprøver tatt gjennom generasjoner. Camilla Stoltenberg, statsministerens søster, er en av bidragsyterne til rapporten, og flere helsepolitikere reagerer nå på at de ikke har fått se rapporten.

- Det er meget oppsiktsvekkende at Regjeringen har fått utarbeidet en slik rapport uten at komiteen har fått se den. Det er uhyre viktig at vi blir kjent med innholdet før vi avgir vår innstilling til forslaget til ny helseforskningslov, sier Laila Dåvøy (KrF). Også Høyres Inge Lønning vil gjerne se rapporten.
- Det er uakseptabelt at rapporten ikke er forelagt komiteen. Vi skal avgi innstilling i saken om knappe tre uker, sier Lønning til VG. Han mener det faktum at statsministerens søster har bidratt til rapporten gjør at Regjeringen må være ekstra flinke til å følge spillereglene.

Kritikken avvises av Forskningsrådet.
- Dokumentet er ikke hemmelig. Men vi er midt i et arbeid, derfor har det ikke vært naturlig å offentliggjøre rapporten, sier avdelingsdirektør Hilde Jerkø i Forskningsrådet til VG.


Saken fortsetter under annonsen