forsvaret_data_.jpg

Forsvarssektoren får hard medfart av Riksrevisjonen

Publisert: 8. juni 2011 kl 07.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Hele 60 av 98 anskaffelser er foretatt uten at innkjøpene er konkurranseutsatt. Riksrevisjonen viser dessuten til at 72 prosent av innkjøpene i Forsvarets forvaltningssystem SAP i løpet av 2010 ikke fulgte de fastlagte rutinene. Dette utgjorde i sum 10 milliarder kroner.

Riksrevisor Jørgen Kosmo er nedslått over resultatet av undersøkelsene og sier han hadde ventet bedring.

– Jeg ser de samme utfordringene og bekymringene innen forsvarssektoren som før, og det er alvorlige problemer vi snakker om, sier Kosmo i en kommentar til NTB.

Internrevisjon

Kosmo mener systemene er der, men at de i liten grad blir brukt til å få orden på egne interne kjøreregler innen forsvarssektoren.

– Det er i bunn og grunn nedslående resultater som er kommet i rapporten. Forsvaret burde faktisk ha en internrevisjon som virker, sier han.

Riksrevisjonen har både ved denne og tidligere undersøkelser påvist svakheter ved materiellforvaltningen i forsvarssektoren.

Saken fortsetter under annonsen

– Habilitet blant personell som foretar anskaffelser, er en forutsetning for å sikre at det mest konkurransedyktige tilbudet blir valgt, skriver Riksrevisjonen i sin redegjørelse.

Svakheter

Frps Øyvind Vaksdal, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener Riksrevisjonen avdekker store svakheter.

– Forsvaret har anskaffelsesutgifter på 16 milliarder kroner i året. Ti av disse milliardene brukes uten at de følger rutinene som skal sikre god internkontroll, sier Vaksdal.

– Det er nedslående lesning, sier han videre.

Hans Olav Syversen i KrFs stortingsgruppe mener forsvarsledelsen må gripe fatt i saken.

– Undersøkelsen gir uttrykk for en kultur i forsvaret som kan gi grunnlag for misligheter. Dette er et overordnet ledelsesansvar som forsvarsledelsen umiddelbart må gripe fatt i og gjøre noe med, uttaler Syversen.

Saken fortsetter under annonsen

Mange tiltak

I Riksrevisjonens rapport slås det fast at det er svakheter ved systemene for intern kontroll relatert til Forsvarets anskaffelsesvirksomhet, og at dette skaper risiko for mangelfulle leveranser, feilfakturering og overfakturering.

I Forsvarsdepartementets svar går det fram at det i 2010 ble gjennomført en rekke tiltak knyttet til materiellforvaltningen i Forsvaret. Departementet ga Forsvaret i oppdrag å etablere et materiellregnskap i løpet av 2010. Forsvaret har rapportert at denne målsettingen ikke er nådd. (©NTB)