Forbød klasevåpen - handlet med klasevåpenprodusent

Publisert: 17. juni 2008 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Avtalen som forbyr klasevåpen har tilslutning fra 111 land og skal underskrives i Oslo 3. desember i år. Få dager før den avgjørende konferansen i Dublin ble avsluttet 30. mai i år, utvidet norske forsvarsmyndigheter en millionkontrakt med selskapet Alliant Techsystems - som blant annet produserer luftleverte klasevåpen, skriver Dagens Næringsliv. Kontrakten har en verdi på 672.000 dollar, eller knapt tre og en halv million kroner.

- Dette er forferdelig flaut. Nei, dette var virkelig ikke bra, sier generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp til DN. Han påpeker at Forsvarsdepartementet ikke har gjort noe ulovlig, men mener autoriteten til oljefondets etiske retningslinder undergraves når Norge handler med selskaper som er svartelistet.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet mener handelen er uproblematisk.
- Det er forskjell på å være eier gjennom oljefondet og kjøper i et marked. I dette markedet er det en ganske viktig presisering. Vi er stolte av å ha et strengt etisk regelverk for pensjonsfondet, men vi har aldri sagt at vi ikke kan handle med selskaper som er ekskludert fra fondet. Dersom vi hadde hatt en slik regel tror jeg det ville blitt vanskelig å agere i forsvarsmarkedet i det hele tatt, sier han.


Saken fortsetter under annonsen