Følelser vinner over realiteter

Publisert: 31. oktober 2007 kl 09.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Derfor må sikkerhetsselskapene spille på følelser for å selge produktene sine.

- Folk reagerer på følelsen av sikkerhet mye mer enn realiteten rundt sikkerhet, sier Bruce Schneider, sikkerhetsteknolog og sikkerhetssjef i BT Counterpane til ComputerWorld.

Det er ingenting som er absolutt sikkert, og dermed handler sikkerhet om å gjøre avveininger. Schneider viser imidlertid at det ut fra én hendelse ikke er mulig å si noe om risiko. Ganske enkelt for det ikke er nok data. Hysteriet etter terrorangrepet mot tvillingtårnene den 11.september er i så måte forståelig ut fra et psykologisk synspunkt, men ikke ut fra en realitetsvurdering. Følelsen vant over virkeligheten, skriver datamagasinet.

Hvordan vi oppfatter behovet for it-sikkerhet, handler om «signaler» som rapporter, utmerkelser og gjennomgang av et sikkerhetsprodukt. Signaler er imidlertid også hva en kollega eller venn hevder og forteller. Og vi stoler mer på folk vi kjenner enn på informasjon fra ukjente.

En grunn til at vi responderer på slike signaler, er at vi ikke har nok data til å vurdere hvilken risiko vi utsettes for. En annen kan være at vi ikke er i stand til å vurdere alle dataene. Dermed vil leverandører som er gode til å fortelle en historie vinne over dem som ikke klarer å formidle sine fortrinn.

- I et marked hvor selger vet mer enn kjøperen blir de dårlige produktene solgt, mens de gode blir drevet ut av markedet, hevder Schneider.

Saken fortsetter under annonsen