Fly forurenser mer enn vi tror

Publisert: 15. januar 2008 kl 08.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Hvis den kraftige veksten i flytrafikken fortsetter, vil klimagassutslippene øke med nærmere 8 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer 11 millioner tur-retur reiser Oslo- Paris, sier Anders Arvesen, sivilingeniørstudent i Energi og miljø ved NTNU, med spesialisering innen industriell økologi til Aftenposten.

Utslippene i forbindelse med nordmenns flyreiser ble fordoblet i perioden fra 1992 til 2005, viser studien. Det konkluderes også med at nordmenns flyreiser står for 1250 kg CO2-ekvivalenter per person hvert år, noe som er betydelig høyere tall enn norske myndigheter opererer med.

- Mangel på rapporteringskrav fører til at flyenes klimavirkning er grovt underestimert. Klimautslipp fra internasjonal flytrafikk er ikke inkludert i SSBs (Statistisk sentralbyrå) klimaregnskap, og er holdt utenfor Kyotoprotokollen. I vår studie justeres CO2-utslippene for også å ta hensyn til tilleggsvirkninger. Det fastslås da at utslipp av fly i 2005 utgjorde omtrent 10,1 prosent av Norges totale utslipp av klimagasser, sier Anders Arvesen.

Saken fortsetter under annonsen