138342497_opera.jpg

Fikk NRK-munnkurv

Publisert: 7. november 2008 kl 08.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I følge VG ville Ullevål Sykehus nekte Stendal å uttale seg på TV om etiske sider ved den omstride praksisen. Norske sykehus har i en årrekke tatt hornhinner fra døde personer uten at de pårørende har visst om det og gitt samtykke til donasjon.

Da NRK Brennpunkt tok kontakt med Stendal, som har skrevet doktorgrad om de etiske sidene ved transplantasjon uten tillatelse, skal sykehuset ha forsøkt å hindre ham.

- Jeg kan bekrefte at jeg har følt press. Etter nøye overveielse har jeg likevel valgt å uttale meg til Brennpunkt fordi jeg mener det er viktig å få saken belyst, sier Sendal til VG.

Kommunikasjonsdirektør ved Ullevål sykehus, Jonette Øyen, sier det er leit om Øyen har oppfattet det hele som en konflikt.

- Vi oppfordrer til åpenhet i forhold til mediene. I dette tilfellet har nok Stendal fått råd om at kanskje ikke Brennpunkt er det lureste kanalen for formidling av hans forskning på grunn av flere fagfolks dårlige erfaring med programmets tunge slagside og dramaturgi, sier hun til VG.

Stensdals veileder, professor 2 ved medisinsk fakultet og seksjonsoverlege ved Ullevål,Jan Mæhlen, er uenig. Han vektlegger at UiOs forskere må ha mulighet for en fri og åpen formidling av sime forskningsresultater.

Saken fortsetter under annonsen

Ullevål sykehus understreker overfor VG at det for øvrig har gitt Brennpunkt skriftlig svar på alle deres spørsmål i saken om hornhinner.