Fester grepet

Publisert: 22. januar 2008 kl 16.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det nye direktivet skal styrke de nasjonale gjennomgangsprosedyrer som næringslivet kan benytte når de mener offentlige myndigheter har tildelt en kontrakt urettmessig, melder Det europeiske næringslivets paraplyorganisasjon Businesseurope.

Nasjonale domstoler eller klagenemnder kan fra nå av erklære en kontrakt ugyldig dersom det konstateres ulovlige direkteanskaffelser eller dersom reglene om klagefrist - den såkalte karenstiden - ved kontraktstildeling ikke blir fulgt.

- Businesseurope har vært pådriver for at regelverket må strammes inn, og stiller seg positiv til de nye reglene, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønes, som er leder av Businesseuropes arbeidsgruppe for offentlige anskaffelser, til det franske nettstedet achatpublic.info.

De nye reglene for å håndheve offentlige anskaffelser må være på plass i EU-landene innen utgangen av 2009. EU-direktivet gjelder også for EØS-land. Det vil si at det også gjelder for Norge.

- Særlig i forhold til ulovlig direkteanskaffelser, hvor det ikke har vært sanksjoner, er det viktig at regelverket har blitt strammet inn. Det har til nå vært fritt fram for oppdragsgivere å tildele kontrakter uten noen form for sanksjonering. Dette vil det bli satt en stopper for og resultatet vil nok bli at vi vil se flere kunngjøringer i tiden fremover, sier Gjønes til achatpublic.info.

Saken fortsetter under annonsen