138366318_biler.jpg

Feller klimadom over partiene

Publisert: 13. august 2009 kl 08.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Det går fram av en ny rapport fra BIs Senter for klimastrategi. Rapporten tar for seg utviklingen i partienes klimapolitikk siste stortingsperiode.
CO2-rensing av gasskraftverk har gått fra å være et stridstema til å oppnå generell støtte, i hvert fall så lenge staten betaler. Uenigheten om CO2-rensing handler i partiprogrammene for 2009-2013 mer om hvorvidt man skal stille krav til rensing fra industri med store punktutslipp, mener forskerne.

Vind går tregt

Utbyggingen av vind på land går tregt. Ikke en eneste vindmølle er bygd med støtte fra dagens regjering, og det er som regel store lokale konflikter i forbindelse med bygging av vindparker.
Saken fortsetter under annonsen
Offshore vindkraft (flytende havvindmøller) synes å bli Norges neste satsing basert på tverrpolitisk enighet. Her er det mulighet for politisk enighet, siden saken ikke forstyrrer folks hverdag.
Bioenergi er i løpet av stortingsperioden blitt stadig nevnt som en viktig leverandør av ny fornybar energi. Spesielt Arbeiderpartiet har innlemmet bioenergi blant sine favorittenergikilder.
Alle partier er nå tilhengere av grønne sertifikater. Biodrivstoff får ikke lenger uforbeholden støtte, og det har vist seg vanskeligere enn man trodde å finne tilstrekkelig med akseptable klimakvoter, heter det i rapporten.

Gjennomført

Saken fortsetter under annonsen
Arbeiderpartiet har i regjering kjempet fram CO2-rensingsprosjektet på Mongstad, bidratt vesentlig til utviklingen av internasjonal kvotehandel og etablert et regnskogsfond. Partiet har ikke levert i forhold til rensing av gasskraftverket på Kårstø, og de har ikke klart å få på plass et støttesystem for produksjon av fornybar elektrisitet.
Ap har dominert klimapolitikken i 2005-2009, og er ikke blitt tvunget til å avvike betydelig fra sitt program for perioden, mener forfatterne Marit Sjøvaag Marino og Jørgen Randers.
Fremskrittspartiet har, til tross for at partiet fortsatt er skeptisk til hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte, vært sterk tilhenger av grønne sertifikater og andre markedsløsninger, og har gjort hva partiet lovte ved inngangen til perioden 2005-2009.
Høyre har vært en tro støttespiller for regjeringen når det gjelder internasjonale avtaler og støtte i regnskogfondet. I forhold til sitt lave ambisjonsnivå for perioden 2005-2009 må Høyre sies å ha levert. De oppnådde, sammen med KrF og Venstre en viss endring av regjeringens forslag gjennom klimaforliket.
Saken fortsetter under annonsen

Småpartiene

Kristelig Folkeparti har hele perioden vært opptatt av det verdimessige grunnlaget for klimatiltak, og hva enkeltindividet kan gjøre for å redusere klimagassutslippene. De bør ha ros for standhaftighet, fastslår rapporten.
Senterpartiet har i regjering fremmet prinsippet om bærekraftig utvikling, lagt stor vekt på bioenergi som energikilde, stammet opp byggeforskriftene og innført et deponiforbud.
SV har i regjering har bidratt til å etablere et regnskogfond og fått igjennom at utslippsreduksjoner også må tas nasjonalt, ikke bare gjennom kvotekjøp.
Saken fortsetter under annonsen
Både Senterpartiet og SV har i regjering måttet gi seg på mange av sine løfter. Men de har sannsynligvis bidratt til at Arbeiderpartiets program for 2009-2013 legger større vekt på klimapolitikk enn forrige partiprogram, heter det. (©NTB)