Falske vitnemål blir vanligere

Publisert: 6. mai 2008 kl 09.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det skriver studentavisa Universitas ved Universitetet i Oslo. Oversikten over denne formen for svindel er utarbeidet av Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen (NOKUT), som arbeider med kvalitetssikring i utdanningssektoren.
- Vi har opplevd en økt oppmerksomhet rundt falske vitnemål internasjonalt, og har de siste årene brukt mye mer ressurser på å avsløre dokumentforfalskning. Dette har ført til at vi også har oppdaget flere slike tilfeller enn vi gjorde tidligere, sier Ida Lønne, avdelingsdirektør i seksjon for utenlandsk utdanning i NOKUT, til studentavisen.
Kjøp av falske vitnemål over internett blir stadig vanligere. vitnemål blir stadig lettere tilgjengelig via internett. Her kan både institusjonsnavn og innhold manipuleres elektronisk, og det gjør at det blir stadig vanskeligere å oppdage forfalskningene. Også vitnemål fra ikke-eksisterende norske skoler kan skaffes til veie. Én tilbyder er det fiktive universitetet «University of Norway», som hevder å være lokalisert i Bergen. Da Universitas prøvde å ta kontakt med institusjonen via telefonnummeret som sto oppført på hjemmesiden deres, kom man til et vinmonopol i Oslo.

I verste fall kan arbeidsgivere som ikke sjekker referanser godt nok få kriminelle inn i sin virksomhet, eller de kan få inkompetente medarbeidere som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko av andre grunner.

Saken fortsetter under annonsen