Evaluering av bistandskroner
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er fornøyd med rapportens konklusjoner, skriver Vårt Land. Han peker på at flere barn får skolegang, og at færre barn dør av aids. Likevel skulle Solheim gjerne sett bistand som direkte årsak til økonomisk vekst.
- Vi har ennå ikke klart å finne ut hvordan bistand kan gi en selvfølgelig økonomisk vekst som den vi har sett i Kina, Vietnam og Sør-Korea, sier Solheim.
Her fungerer bistandskronene:
- Helse. Norad konkluderer med at den knappe femtedelen av norske bistandskroner som brukes på helse er vel anvendt. Blant suksesshistoriene er vaksineprosjektet Gavi, som har vaksinert 28 millioner barn siden 2000, og som støtter arbeidet med å innføre nye vaksiner mot alvorlige barnesykdommer.
- Utdanning. Antallet barn i utviklingsland som får skolegang har steget, og flere barn på skolebenken er det mest konkrete resultatet norsk bistand kan vise til, mener direktør i Norad, Poul Engberg-Pedersen.
Dette fungerer dårlig:
- Næringsutvikling. Denne bistanden har dreid seg om små enkeltprosjekter som ikke har bidratt særlig til helhetlig utvikling. Solheim påpeker at bistand ikke kan erstatte investeringer. - For det første må vi komme i direkte dialog med næringslivet. Nå skal for eksempel norske statkraft investere mer i vannkraft og Natura i slakt i Uganda. Så må bistanden legge til rette for mer regional handel, sier utviklingsministeren.
- Miljø. Norad-rapporten konkluderer med at miljø ikke har vært en prioritet over bistandsbudsjettet. Solheim lover at dette skal endre seg. - Det har vært for mange småprosjekter. Vi må øke antall satsingsområder, som for eksempel bedre vern mot sykloner, tiltak rettet mot landbruket og å forberede øystater på havnivåstigning, sier han.
- Kvinner. Til tross for store mål, har kvinne- og likestillingsarbeid vært nedprioritert. Det trengs klarere mål, mer ressurser og bedre organisering, konkluderer Norad. Solheim er i gang med å snu trenden. - Det trengs flere egne tiltak rettet spesielt mot kvinner. Vi må også styrke kvinneorganisasjonene, fordi kvinners påvirkning i stor grad skjer gjennom dem, sier han.
Saken fortsetter under annonsen