EU med tøffe klimakrav til Norge

Publisert: 24. januar 2008 kl 08.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

EU-kommisjonen la i går fram sin klimaplan. Planen inneholder krav som kan by på utfordringer for Norge som gjennom EØS-avtalen er forpliktet til å følge EUs klimadirektiver. Et av de tøffeste kravene fra EU er at det blir forbudt for alle land å gi gratis utslippskvoter for kull og gasskraftverk. Denne regelen vil gå direkte ut over den fremtidige driften på Mongstad.

- Etter planen vil ikke Mongstad få til en fullstendig rensing av CO2-utlippene før i 2014, men ut ifra EUs nye krav må Mongstad betale for alle utslipp fra 2013, forklarer leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til Dagsavisen.

Norge må også bli bedre på fornybar energi. Direktivet inneholder klare forpliktende mål for hvor mye hvert enkelt land må øke produksjonen av fornybar energi. Men tiltakene kommer ikke til å bli gratis. Ifølge EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso vil klimaplanen koste alle EU-borgere 24 kroner i uka.

Bellona-leder Frederic Hauge mener EUs plan har mye for seg.

- Mens virkemidlene for å gjennomføre det norske klimaforliket er uklare, har EU-kommisjonen klart å komme med flere konkrete krav og tiltak i sitt direktiv, påpeker han.

Saken fortsetter under annonsen