Etterlyser sorgmelding

Publisert: 13. mars 2008 kl 08.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

For fire år siden tok sønnen til Einan livet sitt.

- Han kom til den erkjennelsen at livet hans aldri ble det samme og tok livet sitt hjemme hos oss. Det er var forferdelig vondt og for meg var det ikke snakk om å kunne gå tilbake i jobb rett etter begravelsen, forteller Einan til Aftenposten.no.

Regelverket i Norge er slik at sorg i seg selv ikke gir rett til sykemelding.

- Jeg fikk vite at det traumet jeg hadde opplevd ikke var grunn nok til å få sykemelding. Det er helt bak mål. Ved barns bortgang burde ikke foreldre få problemer med å få sykemelding på toppen av alt. Det burde være større forståelse i systemet for at når man havner i et slikt traume, greier man ikke å jobbe med én gang.

Legen ga henne en konkret diagnose på noe hun hadde hatt tidligere, men som ikke stemte lenger.

- Man skulle ikke behøve å lyve på seg en diagnose. Jeg synes den egentlige grunnen til at jeg måtte være borte fra jobb skulle stå - nemlig at jeg mistet sønnen min brått og brutalt. Det er veldig synd at man må stigmatisere vanlige folk ved å sette en diagnose som ikke passer til situasjonen, sier Einan, som var tilbake i jobb seks uker etter at sønnen døde.

Nyere forskning viser at minst 10 prosent av alle som mister nær familie får en såkalt komplisert sorgreaksjon. Det betyr at de i en lengre periode er for syke til å fungere i jobb.

Saken fortsetter under annonsen

Sverige utreder nå om sorg over tap i nær familie i seg selv skal gi mulighet til sykemelding.

Styremedlem i Allmennlegeforeningen, Kjartan Olafsson, mener at en sorgmelding bør utredes også i Norge.

- Jeg synes det er en god idé. Det hadde vært greit om det var en egen diagnose for sorg, sier han.

Med dagens system må hver enkelt lege vurdere hvilken diagnose som skal benyttes i stedet, og praksisen er ulik.

- Det opp til hver enkelt lege å velge riktig diagnose, men jeg mener det blir feil å bruke psykisk sykdom som for eksempel depresjon i slike tilfeller uten at det foreligger depresjon. Det kan noen ganger være tvil om man følger helt riktig praksis på dette området, sier Oslo-lege Jan Olav Sørdal.