Etiske regler på moralen løs

Publisert: 21. september 2007 kl 10.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Det er temmelig vanlig at bedrifter og organisasjoner jobber frem et sett etiske regler til bruk i virksomheten. Dette skal være retningslinjer for det indre liv i bedriften, men de kan også ha en ekstern effekt. Man signaliserer at man setter etikk på dagsordenen.

Ny forskning fra Sverige viser imidlertid at etiske regler bare har effekt på små spørsmål, skriver Chef. Sven Helin, forsker ved universitetet i Örebro, sier til bladet at når det gjelder dilemmaer rundt for eksempel representasjon, gaver og om man får bruke jobbtelefonen til private samtaler, så kan etiske retningslinjer gi veiledning.

Verre er det når man står overfor gjennomgripende moralske dilemmaer. Da kan etiske regler ifølge forskeren ha en lite heldig effekt. Konsekvensen kan nemlig bli at medarbeidere slutter å tenke selvstendig rundt etiske spørsmål.

- Å handle etisk riktig blir ensbetydende med å følge reglene, sier Sven Helin til Chef.

Satt på spissen kan man da få en kultur hvor det som ikke er regulert er «lov». Dette kan imidlertid bli problematisk, særlig for virksomheter som opererer globalt, med forutsetninger som endrer seg fra situasjon til situasjon.

Helin mener etiske spørsmål bør være gjenstand for kontinuerlig refleksjon. Han viser til at historien har vist at «Jeg fulgte bare reglene» er en motivasjon som kan lede til fryktelige konsekvenser, både for mennesker og miljø.

Saken fortsetter under annonsen