Den nye sjefen i Datatilsynet sier nei til datalagringsdirektivet

Publisert: 29. mai 2010 kl 00.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Avtroppende direktør Georg Apenes har hatt en meget tydelig røst i debatten om datalagringsdirektivet. Thon tar sikte på å føre denne linjen videre.

Fredag ble den nye direktøren utnevnt i statsråd og presentert av administrasjons- og fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap). Thon ville i utgangspunktet ikke komme med noen programerklæring, men datalagringsdirektivet kom han ikke utenom.

Nei til direktivet

- Jeg er imot datalagringsdirektivet. Saken er ute på høring. Den er inne i en politisk prosess som jeg vil gå inn i når jeg tiltrer stillingen, sier han.

Han peker på at det er viktig at det er samsvar mellom de opplysningene som registreres og lagres og det man oppnår ved å bruke dataene.

- Det er stilt spørsmål om effekten av å bygge opp et så stort datamateriale som det legges opp til. Det er også skummelt at forutsetningene for å bruke de dataene som samles inn kan endres, sier Thon.

Thon innrømmer at hans nye stilling har mye til felles med stillingen han har som forbrukerombud. Det er enkeltpersoner som skal beskyttes og hjelpes.

Saken fortsetter under annonsen

- Personvernet må beskyttes

- Presset mot personvernet er en stor utfordring. Vi får stadig ny teknologi som kan skaffe mer og mer informasjon om enkeltmennesker. Dette er noe jeg vil ta tak i. Folk må få bedre kunnskap om sine egne personopplysninger og ta bedre vare på disse opplysningene, sier han.

Thon sier at sosiale medier og personvern blir viktig fremover, særlig når det gjelder barn og unge, men også voksne.

Apenes har vært tydelig og klar i sin tale. Thon har ambisjoner om å være det samme.

- Jeg er ikke Georg Apenes og har ingen ambisjoner om å bli en ny Apenes. Jeg vil forsøke å fylle stillingen på min måte og finne min rolle. Men jeg tror nok jeg skal klare å uttrykke meg klart og tydelig, sier Bjørn Erik Thon. (©NTB)