104052_0720b32_.jpg

De nye filantropene

Publisert: 31. mai 2007 kl 09.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Etter å ha blitt en av verdens rikeste menn, begynte stålkongen Carnegie for drøyt hundre år siden å gi bort så mye som mulig, og de siste tyve årene av sitt liv ga han bort over syv milliarder dollar i dagens verdi. En imponerende sum, men den har blitt overgått mange ganger de siste årene.

Forrige uke annonserte Dubais statsoverhode, Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, at han vil gi ti milliarder dollar av sin formue for å forbedre kvaliteten på utdanningen i Midtøsten. Gigantdonasjonen, som ble møtt med stor applaus på World Economic Forum i Jordan, er en av de største i historien, og en av mange gedigne og målrettete filantropiske gaver de siste årene.

Filantropiens århundre

Bill Gates, kjent verden over for å ha fått Windows inn i millioner av hjem og kontorer, er i ferd med å bli vel så kjent som vår tids største filantrop som for sin suksess med Microsoft. Sammen med sin kone Melinda opprettet han i 2000 The Bill and Melinda Gates Foundation, som har fått rundt 30 milliarder av Gates-formuen til disposisjon, og paret har kunngjort at så godt som hele deres resterende formue, omkring 50 milliarder dollar, skal gis bort. Fondet var allerede verdens største veldedige stiftelse da investoren Warren Buffet i fjor sommer annonserte en gave verdsatt på rundt 35 milliarder dollar til fondet. Verdens nest rikeste mann skal gi mesteparten av sin formue til verdens aller rikeste mann, og sammen skal de løse utfordringer på helse-, fattigdoms- og utdanningssektoren. Det er ikke rart at The Guardian for et år siden kalte dette århundret for filantropiens århundre.

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 20. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com

Saken fortsetter under annonsen