138363129_0919b.jpg
Aung San Suu Kyi risikerer mange års fengsel fordi hun skal ha brutt husarresten hun har vært pålagt i en årrekke.

Burmaimporten fortsetter

Publisert: 22. mai 2009 kl 10.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Tall fra SSB viser at importen av trevarer fra Burma stadig øker. Den gikk opp fra 4,2 mill.kr. i 2007 til sju millioner kroner i 2008. Og den fortsetter i år, til tross for at regjeringen har innført et forbud mot import.

Militærdiktaturet

I Burma pågår nå en nærmest farseaktige rettssak. Lederen for demokratibevegelsen og fredsprisvinner, Aung San Suu Kyi sitter fengslet, tiltalt for å ha brutt husarresten hun har vært pålagt av militærjuntaen der i en årrekke. Hun risikerer å bli dømt til mange år i et av landets mest beryktede fengsler, Insanefengslet i utkanten av Rangoon.

Hullete forbud

Aung San Suu Kyi har selv oppfordret det internasjonale samfunnet om å boikotte kjøp av burmesiske varer, noe som blant annet er tatt til følge av EU.

18. februar i år innførte regjeringen nye sanksjoner mot Burma, og de følger EUs politikk om å stramme inn i forhold til kontakten med regimet. Dette innebærer blant annet forbud mot import av burmesisk tømmer og tømmerprodukter, visse mineraler og metaller, edelstener og halvedelstener, samt andre tiltak.

- Problemet med importforbudet er at burmesisk tømmer likevel finner veien til europeiske markeder fordi det ofte sendes via andre og tredje land for omregistrering, sier Solveig Firing Lunde i Regnskogsfondet.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er skuffende at ikke boikotten av varer fra Burma virker. Norge må reagere på fengslingen av Ann San Suu Kyi og vi må støtte opp under boikotten av landet, sier tidligere statsminister og nå leder av Oslo-komiteen, Kjell Magne Bondevik. Han har i mange år engasjert seg for demokrati i Burma og har selv møtt Suu Kyi. Han mener situasjonen hennes er alvorlig.

Denne artikkelen står i en lengre versjon i dagens utgave av papiravisen. Kjøp avisen i pdf her.