138337673_regns.jpg

Bruker regnskogmilliardene til å fremme norske oljeinteresser

Publisert: 12. september 2008 kl 09.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
I kveld reiser statsminister Jens Stoltenberg til Brasil hvor han blant annet skal diskutere bevaring av regnskogen med president Lula. Med seg i kofferten har han en betydelig pengegave. Norge har tidligere lovet å bruke tre milliarder kroner årlig på å bevare verdens regnskoger, og den første sjekken, som trolig vil beløpe seg til mer enn en halv milliard kroner, skal skrives ut mandag til Brasils regnskogfond.

Samtidig vil statsministeren bruke turen til å fremme norske oljeinteresser i landet som de siste årene har gjort gigantiske funn under havbunnen.
- Denne satsingen bidrar til å styrke vårt omdømme. Selv om det ikke er noen direkte kobling mellom sakene, blir jeg glad hvis det bidrar til å øke norske oljevirksomheters sjanser, sier Stoltenberg til VG.
Saken fortsetter under annonsen

Mandag skal Stoltenberg åpne den norske paviljongen på oljemessen i Rio de Janeiro. Her skal han ha møter med konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro, Brasils energiminister og direktøren for det statskontrollerte oljeselskapet Petrobras. Statsministeren innrømmer at den dobbelte agendaen kan synes paradoksal.
- Den ene dagen skal jeg diskutere hvordan vi kan få karboner opp av grunnen, og den neste dagen skal jeg snakke om å få de samme karbonene ned igjen. Jeg forstår dem som mener det er et paradoks, sier Stoltenberg til VG.

Bellona-leder Frederic Hauge tilhører sistnevnte gruppe.
Saken fortsetter under annonsen

- De er å gi med den ene hånden og ta med den ande. Norge bør ikke være pådriver for at Brasil skal utvinne disse ressursene så rask som mulig. Tvert imot, sier han.