Bred muslimsk front mot Dagbladet

Publisert: 12. februar 2010 kl 09.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Tegningen der profeten fremstilles som en gris, har ført til en bred muslimsk front mot avisen.

- Jeg vil si dette er det verste norske muslimer har vært utsatt for. Også moderate krefter, de som tidligere har hevet seg over slikt, føler seg nå krenket, sier Høyre-politiker Aamir Sheikh til Aftenposten.

Også ikkepraktiserende

Også Aftenposten-spaltist og tidligere leder for Muslimsk Studentersamfunn Mohammed Usman Rana mener at tegningene Dagbladet trykket, stiller i en helt annen klasse enn de danske karikaturene og trykkingen av dem:

- Dagbladet har kokt suppe på en spiker og blåst opp en ikke-sak, sier Rana, som i likhet med Sheikh ser et stort engasjement også blant ikkepraktiserende muslimer.

Ren mobbing

Somaliske Amal Aden er for en sjelden gangs skyld enig med Rana:

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er ikke ytringsfrihet, det er ren mobbing, sier hun.

Redaktør Shazia Sarwar i nettmagasinet X-plosiv sier at tegningens grovhet bidrar til den brede fronten. Hun tror mange opplever en mistillit mellom muslimer og mediene. Sarwar mener Arfan Bhattis medvirkning til demonstrasjonen trekker i negativ retning.

Latt seg bruke?

Også i Stortinget torsdag fikk Dagbladet kritikk fra flere hold. Blant andre mente Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum at avisen har latt seg bruke «av enkeltpersoner som ønsker å hisse opp en stemning».

Vedum viste til at den tidligere terroranklagede Arfan Bhatti tipset avisen om lenken på PSTs Facebooksider der man fant tegningen, for deretter å stille seg i spissen for demonstrasjoner mot at avisen trykket den samme tegningen.

Konstituert sjefredaktør Lars Helle avviste dette som spekulasjoner:

- Han trekker konklusjoner på ytterst spinkelt grunnlag. Jeg kan ikke annet enn å ta kraftig avstand fra det han antyder om våre arbeidsmetoder og vår journalistikk, sier Helle.

Saken fortsetter under annonsen

Aftenposten fastslår på sin side i en større artikkel fredag, uten åpne kilder, at det var Bhatti som tipset Dagbladet.

Advarsler

Politiet sier at de er spent på hvordan den varslede demonstrasjonen mot Dagbladet utenfor Stortinget fredag vil utvikle seg.

USAs ambassade advarer på sin side amerikanske borgere mot demonstrasjonen. I en pressemelding fra ambassaden torsdag kveld het det at «Den amerikanske ambassaden råder alle til å holde seg unna demonstrasjonen.»

Også Islamsk Råd Norge frykter for at «uroelementer» vil utnytte demonstrasjonen til egne formål, og uttalte i en pressemelding torsdag at de ikke anbefaler deltakelse, selv om demonstrasjonen i utgangspunktet er lovlig.

- Ikke bråk

Bhatti selv sier ifølge VG at han ønsker en fredelig markering:

Saken fortsetter under annonsen

- Jo flere som frykter at markeringen fredag utarter til uroligheter, desto viktigere er det for oss muslimer å bevise det motsatte. Kun en fredelig markering vil gagne muslimer, og det skal vi bevise, skriver Bhatti på Facebook-gruppen for markeringen. (©NTB)