kjell_magne_bon.jpg
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier han ville reagert dersom noe lignende hadde skjedd i hans regjeringstid. Her er han sammen med USAs tidligere president George W. Bush under et møte i Det hvite hus i mai 2003.

Bondevik mener embetsmenn gikk for langt

Publisert: 17. desember 2010 kl 08.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Avsløringene i dokumenter som er lekket til WikiLeaks og formidlet av Aftenposten om at norske embetsmenn forsøkte å informere amerikanske diplomater om hvordan de kunne påvirke norske politikere, vekker skarpe reaksjoner.

– Illojalt

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Statsministerens kontor har så langt avvist å kommentere opplysningene, men tidligere statsminister og utenriksminister Bondevik slår fast at oppførselen som er beskrevet, er uakseptabel.

– Hvis de i slike samtaler begynner å motsi sine sjefer, statsrådene, og fremmer andre synspunkter enn dem, så har de gått over en grense. Og kanskje enda mer hvis de, slik det fremkommer i dag, inviterer andre land til å påvirke politisk ledelse til å endre syn. Da har de klart gått over en grense, sier Bondevik til Aftenposten.

Han tar forbehold om at referatene er korrekte. I så fall har embetsverket opptrådt illojalt, slår han fast.

Må ta saken

Bondevik sier han ville reagert kraftig dersom noe lignende hadde funnet sted i hans regjeringstid.

Saken fortsetter under annonsen

Det samme er Høyre-leder Erna Solberg inne på. Hun sa torsdag at regjeringen må stramme opp sine ansatte i embetsverket.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp) slår fast overfor NTB at vi ikke kan ha en situasjon der embetsverket går utenom den politiske ledelsen.

Også han mener at Statsministerens kontor må ta tak i saken.

– Vi har et system som er basert på embetsverkets fullstendige uavhengighet og objektivitet fordi de skal tjene den til enhver tid sittende regjering. Deres oppgave er i alle fall ikke å undergrave sine politiske ledere, sier han. (©NTB)