Ber om mer penger til Økokrim

Publisert: 11. oktober 2007 kl 16.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Finansnæringen mener Økokrim må tilføres tilstrekkelige ressurser til å følge opp bankenes hvitvaskingsmeldinger. Det fremgår av en felles høringsuttalelse fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, FNH, og Sparebankforeningen.

Elendig statistikk

FNH og Sparebankforeningen peker på at det i følge årsrapporten 2006 fra Økokrim ble mottatt i alt cirka 7 000 meldinger. Av disse ble det åpnet etterforskning i 76 saker, det vil si drøyt én prosent. Cirka 300 meldinger ble benyttet i etterretningssak, mens cirka 95 prosent ble arkivert ("registrert til etterretning").
Forholdstallet viser en negativ utvikling gjennom de senere årene.

Demotiverende

FNH og Sparebankforeningen mener at statistikken kan gi inntrykk av at for mange straffbare forhold får passere uten adekvat reaksjon i form av etterforskning og tiltale. For rapporteringspliktige kan det virke demotiverende at det ikke settes av mer ressurser til tettere oppfølging av vår innsats for å forebygge og avdekke transaksjoner med tilknytning til utbytte fra straffbare handlinger.
- Vi erkjenner at det aldri vil være aktuelt å åpne etterforskning i flertallet av sakene, dette er tross alt bare etterretnings-opplysninger, men statistikken kan likevel virke noe nedslående på rapporteringspliktige som arbeider hardt for å forbedre sine rapporteringsrutiner hver eneste dag, skriver finansnæringen i uttalelsen.

Selv om FNH og Sparebankforeningen går inn for ytterligere økte ressurser, er det likevel forventninger til positive virkninger av de 11 stillingene som Økokrim ble tilført i 2006 som var øremerket hvitvasking og finansiell rapportering, presiseres det.

Saken fortsetter under annonsen