138489_1042416.jpg

Bellona: – EØS forplikter Norge å kutte hjemme

Publisert: 8. november 2011 kl 09.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

– Flere EU-direktiver pålegger Norge til å ta kuttene i eget land, sier Hauge og sikter blant annet til kvotehandelsdirektivet og direktivet om oljesand.

Ifølge VG vil Finansdepartementet legge til side klimaforliket som regjeringen inngikk med Høyre, Venstre og KrF i 2008. I stedet skal departementet gå inn for at alle klimakutt skal skje i utlandet, gjennom kvotekjøp.

– Det vil komme en rekke direktiver som Norge må implementere i henhold til EØS-avtalen, sier Hauge, som mener Norges forhold til EU er blitt dårligere den siste uken.

– Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sitt tjæresandutspill, sammen med Finansdepartementets utspill, gjør Norge til en vits i klimasammenheng og skader dialogen med EU, sier han.

Taus Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke svare på om klimaforliket står ved lag eller om kravene til hjemlige utslippskutt blir lempet på i den flere ganger utsatte klimameldingen.

– Jeg kommer ikke til å si noe som helst om den stortingsmeldingen. Alt jeg sier, vil bli tolket på ulike måter, sier Stoltenberg til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Fraværet av en bindende internasjonal klimaavtale, at klimaforliket blir dyrere enn beregnet og at utviklingen av ny miljøteknologi har gått langsommere enn forventet skal være grunnlaget for Finansdepartementets syn.

Miljøorganisasjonene og deler av opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på VGs lekkasjer.

– Hvordan skal vi klare å overbevise kinesere og indere til å ta klimakutt på alvor når vi ikke er villige til å gjøre det samme, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun kaller forslaget umoralsk og gammeldags. Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener tvert imot at departementet har helt rett.

– Det er ikke mulig å nå målene i klimaforliket, så det må uansett reforhandles. Trolig vet Erik Solheim at han vil tape denne kampen, og det er derfor han allerede har sagt seg villig til å la noen andre overta miljøministerjobben, sier Solvik-Olsen til NTB.

Miljøministeren fra SV har gjentatte ganger slått fast at det er viktig med hjemlige CO2-reduksjoner, noe som også gjenspeiles i klimaforliket, som slår fast at to tredeler av utslippskuttene skal skje i Norge.

Tror på Mongstad

Saken fortsetter under annonsen

At regjeringens såkalte månelandingsprosjekt på Mongstad er utsatt, er en av grunnene til at det lenge har brent et blått lys for målsettingene i klimaforliket.

I helgen gikk forskningsdirektør Nils Røkke i SINTEF ut med kraftig kritikk av regjeringens oppfølging av Mongstad-prosjektet. I et intervju med Stavanger Aftenblad slo Røkke fast at han ikke lenger tror det blir noe av et fullskala renseanlegg for CO2 ved gasskraftverket på Mongstad i Hordaland.

– Kostnadene er nå så høye at planene ikke har sjanse til å overleve Stortinget, sier den velkjente klimaforskeren.

Statsministeren er fortsatt innstilt på at anlegget blir en realitet.

– Vi har iallfall ikke endret planene, og jeg vil gjøre hva jeg kan for å følge dem opp. Grunnen til at vi har valgt å gå stegvis fram, er nettopp at anslagene viste en langt høyere pris enn de opprinnelige anslagene. Det er derfor vi nå bygger et teknologisenter som er det største og viktigste i sitt slag i verden. Vi bruker store beløp i budsjettet for 2012 for å utrede og forberede fullskala rensing, sier han.

Klimameldingen, der regjeringen forventes å gi Stortinget sitt svar på hvordan Norge skal klare å kutte 20 prosent av klimautslippene innen 2020, er blitt utsatt en rekke ganger. Regjeringen har håp om å legge den fram i løpet av første halvår. (©NTB)