138422088_handj.jpg

Bedriftsnedleggelser øker kriminaliteten

Publisert: 7. oktober 2009 kl 21.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Og det er unge, ugifte menn som blir kriminelle når arbeidsplassen deres legges ned.

Det viser en studien The Effect of Plant Closure on Crime, av forskerne Mari Rege, Torbjørn Skardhamar, Kjetil Telle og Mark Votruba.
Et sammen drag av studien er offentliggjort på hjemmesiden til Statistisk sentralbyrå, som har bistått forskerne med data.

Studien ser nærmere på virkningen av å miste jobben på sannsynligheten for at man blir siktet for lovbrudd. Unge norske menn som ble berørt av bedriftsnedleggelse i perioden 1995-2000 sammenlignes med sammenlignbare menn som jobbet i bedrifter som ikke nedbemannet over perioden. Det fokuseres på ugifte menn mellom 18 og 40 år fordi statistikken viser at denne gruppen begår flest lovbrudd.

Lovbrudd

Analysene viser at en mann som i 1995 jobbet i en bedrift som ble lagt ned i perioden 1995-2000 hadde 14 prosent større sannsynlighet for å bli siktet for lovbrudd i perioden 2000-2004 sammenlignet med en som jobbet i en bedrift som ikke nedbemannet.

Dersom bedriftsnedleggelsen medførte store økonomiske problemer for de unge mennene, skulle vi kanskje forvente å se mer vinningskriminalitet. Men det er ikke vinningskriminaliteten som øker. Det er kriminalitet som tilsynelatende ikke medfører materielle gevinster, som voldsutøvelse, trafikkriminalitet og rusrelatert kriminalitet, som går opp når arbeidsplassen legges ned, ifølge forskerne.

De poengterer at dersom bedriftsnedleggelsen hadde ført til alvorlige former for stress og frustrasjoner, skulle vi sett mer kriminalitet alle dager i uka, men det er særlig kriminaliteten i ukedagene som går opp.

Saken fortsetter under annonsen

Lediggang

Forskerne mener derfor at det er mulig at det er tiden tilbrakt i situasjoner der man lettere begår kriminalitet ("lediggang") som øker, snarere enn at man begår mer kriminalitet hver gang man er i en slik situasjon. De poengterer at man begår like mye (eller lite) kriminalitet hver gang man er "på byen", men man er oftere "på byen".

Tiltak som reduserer "lediggang" blant mennesker som mister jobben vil i så fall kunne forhindre at de begår mer kriminalitet.

Viktige innvendinger

En viktig innvending mot hovedresultatet er at bedrifter som legger ned kan ha ansatte med større tilbøyelighet til kriminalitet. Analysene viser imidlertid at ansatte i bedrifter som legger ned ikke begikk flere lovbrudd før bedriftsnedleggelsene fant sted. Dette tyder på at det er nedleggelsen i seg selv som medfører flere lovbrudd.

For tilsvarende gifte menn påvirker bedriftsnedleggelse ikke kriminaliteten.

Saken fortsetter under annonsen