Åpner for Lofoten-kompromiss
- Dersom regjeringspartiene finner fram til et kompromiss i saken, vil det mest sannsynlig innebære et vern som åpner for oljeutvinning under bestemte forutsetninger - en gang i framtida, sier professor Per Arnt Pettersen ved Høgskolen i Bodø til NTB.
Han mener Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til hvordan det betente stridsspørsmålet kan løses, og viser til at saken har kraft til å sprenge regjeringen.
- Verken SV eller Senterpartiet kan leve med et klart ja, og SV har dessuten avvist å åpne enkeltområder. Jeg tror Ap vil si ja til oljeboring, men hvordan vedtaket blir formulert, er en helt annen sak.
Steile fronter
Torsdag kom en 300 siders fagrapport som oppsummerer forskernes viten om tilstanden i de aktuelle havområdene samt hvilken påvirkning eventuell oljevirksomhet vil kunne ha.
Reaksjonene på rapporten var relativt forutsigbare. Både motstandere og tilhengere av oljeutvinning fant ny ammunisjon til slaget som ventes å stå innad i regjeringen i løpet av de nærmeste ukene og månedene.
- Rapporten viser at faren for ukontrollerte utslipp er liten, men at følgene kan bli dramatiske, både ved små og store utslipp. Jeg legger ikke skjul på at jeg som medlem av SV, og som forkjemper for miljøet, er svært skeptisk til utvinning i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier miljøvernminister Erik Solheim.
Sp-leder Liv Signe Navarsete sier at rapporten ikke endrer partiets standpunkt om at Lofoten og Vesterålen skal være stengt i denne perioden.
- Vi vil at føre var-prinsippet skal gjelde og håper at rapporten vil gjøre det lettere å finne et kompromiss i regjeringen. En beslutning må være faglig fundert, sier hun.
- Stoltenberg må på banen
I Høyre er tonen en helt annen. Partileder Erna Solberg mener rapporten viser at sannsynligheten for omfattende skader fra oljesøl som følge av olje- og gassvirksomhet er liten.
- Jeg forventer at Arbeiderpartiet manner seg opp til å ta standpunkt til fremtidig petroleumsaktivitet i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Erna Solberg. Hun mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) snarest må skjære igjennom og ta et standpunkt til om spørsmålet skal konsekvensutredes eller ikke.
- Sannsynligheten for oljeutslipp i Lofoten og Barentshavet er lav, men konsekvensene av et utslipp kan være store, sa Bjørn Fossli Johansen da han presenterte det faglige grunnlaget for revisjonen av forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet.
Fossli Johansen, som leder faggruppene som står bak rapporten, sier undersøkelsene viser et stort potensial for miljøkonsekvenser.
- På den andre siden er tendensen at de mest sannsynlige utklippene kan få små konsekvenser, sier han.
Endrer ikke
I rapporten endrer ikke forskerne på definisjonen av hva som er særlige verdifulle og sårbare områder. Det gjelder hele kystlinjen fra bunnen av Vestfjorden opp til Vardø med en avstikker opp til Eggakanten. Mesteparten av det nordlige Barentshavet og den såkalte Polarfronten som går vest av Svalbard er også definert som særlig verdifulle og sårbare områder.
De nå stengte og omstridte områdene sør og vest for Lofoten, Vesterålen og Senja, også omtalt som Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2, er innenfor denne definisjonen.
Samtidig er forskerne nå i stand til å lage et mer finstilt kart over store bunnområder innenfor de stengte områdene som ikke defineres som spesielt sårbart.
- Men med en helhetlig tilnærming ser vi ikke bare på havbunnen. Vi tar en helhetsvurdering av området. Da gjør den bekymringsfulle nedgangen i sjøfuglbestanden at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen betraktes som mer sårbart enn tidligere, sier Bjørn Fossli Johansen til NTB.
De største usikkerhetene framover er knyttet til effektene av klimaendringer og havforsuring. (©NTB)