Ansatte habilitetsvurdert strengere enn ledelsen

Publisert: 19. januar 2010 kl 09.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
FiskeribladetFiskaren skriver mandag om tre tilfeller på 90-tallet der ansatte fikk beskjed om at det var uforenlig med jobben i Fiskeridirektoratet å fortsatt bekle styreverv eller sitte på eierposter.
Avgjørelsene ble akseptert av de ansatte og kollegene.
Samtaletema
Men ifølge FiskeribladetFiskaren er det nå blitt et samtaletema i etaten hvorfor Fiskeridirektoratet setter strengere krav på lavere nivå enn det Fiskeridepartementet har gjort for toppledelsen.
Saken fortsetter under annonsen

Da Fiskeridirektør Liv Holmefjord ble utpekt høsten 2008, fikk hun ikke beskjed om å selge sin eierpost på 8 prosent i familieselskapet Bolaks AS. Fiskeridepartementet utarbeidet isteden en habilitetsinstruks der går fram at Holmefjord skal overlate ansvaret for alle enkeltsaker som berører familieselskapet til en fast sette-fiskeridirektør - lagdommer Ole Midttun.
- Uhørt
- Jeg synes dette er fullstendig uhørt. Et viktig offentlig forvaltningsorgan som Fiskeridirektoratet kan ikke ha ett sett med regler og praksis for vanlige tjenestemenn, og lage unntak for toppledelsen, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.
Saken fortsetter under annonsen
Den politiske topplederen for fiskeriforvaltningen, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) kom som kjent i samme situasjon året etter tilsettelsen av Holmefjord. Fiskeristatsråden eier 10 prosent i familieselskapet Sinkaberg-Hansen og har måttet tåle mange kritiske spørsmål både før og ikke minst etter at selskapet ble anmeldt for lakserømminger av Miljøvernforbundet på tampen av fjoråret.
Stigmatisert
Aarebrot mener at Lisbeth Berg-Hansen på sin side har blitt stigmatisert sammenlignet med mannlige forgjengere som Svein Ludvigsen, Peter Angelsen og Eivind Bolle.
- Også her har det vært problemer rundt eierskap og slektskap, men fordi dette handler om fiskere har de i mediene vært framstilt nesten som helter. Fordi Lisbeth Berg-Hansen ikke er fisker, men lakseoppdretter, får hun mye større medfart, sier Aarebrot. (©NTB)
Saken fortsetter under annonsen