ABB inn i varmen igjen

Publisert: 4. mai 2010 kl 10.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Nå mener Storebrand at ABB har ryddet opp, og inkluderer selskapet i pensjons- og fondsporteføljer igjen, skriver Storebrand i en pressemelding.

Storebrand har per i dag utelukket 90 selskaper fra alle konsernets investeringer. Dette er selskaper som medvirker til blant annet korrupsjon eller alvorlig klima- og miljøskade.

For fire år siden ble ABB ekskludert fra alle Storebrands investeringer. Årsaken var at selskapet var involvert i alvorlige korrupsjonssaker, blant annet i forbindelse med Olje-for-mat-programmet i Irak i perioden 1996 til 2003. Nå mener Storebrand at ABB har ryddet opp.

Aktivt eierskap

- Storebrand har tatt jevnlig kontakt med ABBs hovedkontor i Sveits de siste fire årene. Siden 2009 har vi hatt en god dialog med selskapet, opplyser Christine T. Meisingset, leder for samfunnsansvarlige investeringer i Storebrand, i pressemeldingen.

Storebrand har vært opptatt av å få vite hvordan selskapet arbeider med anti-korrupsjon for å redusere risiko for gjentagelse.

- Vi har sett at ABB har lyttet til våre og andres forventninger, og at de har jobbet systematisk med å forbedre rutiner og internkontroll. ABBs anti-korrupsjonssystemer og varslingssystemer har nå blitt meget omfattende, og vi har ikke registrert noen nye tilfeller av korrupsjon siden eksklusjonen i 2006. Derfor åpner vi nå for at våre pensjons- og fondsporteføljer kan investere i ABB igjen. I løpet av de siste ukene har Storebrand kjøpt aksjer i ABB for over 500 millioner kroner, sier Meisingset.

Saken fortsetter under annonsen

Seks andre selskaper også inkludert

I tillegg til ABB har Storebrand inkludert ytterligere seks selskaper i konsernets investeringer:

- ConocoPhilips. Energiselskap. Hovedkontor i USA.

- Freeport McMoRan, gruvedrift. Hovedkontor i USA.

- Nucor. Stålprodusent. Hovedkontor i USA.

- Biovail. Farmasi. Hovedkontor i Canada.

- Meda. Farmasi. Hovedkontor i Sverige.

Saken fortsetter under annonsen

- Rowan. Oljeservice. Hovedkontor i USA.

Samfunnsansvar i investeringer

Storebrand-konsernet forvalter 366 milliarder kroner (pr 1.1.2010), og opplyser at de årlig er i dialog med flere hundre selskaper for å oppnå forbedringer innenfor samfunnsansvar. Som et ledd i dette arbeidet avstår Storebrand fra investering i selskaper som medvirker til:

- brudd på menneskerettigheter
- korrupsjon
- alvorlig klima- og miljøskade
- produksjon av landminer, klasevåpen, atomvåpen
- produksjon og salg av tobakk