138362764_tusen.jpg

555 milliarder kroner investert uten etiske regler

Publisert: 18. mai 2009 kl 09.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Samlet er det snakk om omtrent 555 milliarder kroner av pensjonsfondet som er investert i statsobligasjoner i andre land. Disse investeringene er ikke underlagt de samme etiske retningslinjene som fondet forøvrig er underlagt, skriver Klassekampen.

- I dag har vi ikke noen garanti for at vi ikke bidrar til brudd på folkeretten eller internasjonal humanitær rett. Om Norges investeringer i israelske statsobligasjoner har gått til skolevesenet eller til bombing av Gaza, er umulig å si. Vi mener det ikke kan kalles ansvarlig når Norge investerer i statsobligasjoner hvis myndighetene i landet bruker pengene til krigføring eller til å undertrykke deler av befolkningen, sier Øygunn Brynildsen i Slett U-landsgjelda til Klassekampen.

Brynildsen viser til at den norske regjeringen på den ene siden fordømmer krigføringen på Sri Lanka, men på den andre siden har penger investert i lankesiske statsobligasjoner. Hun er også kritisk til norske investeringer i Kina, Venezuela, Colombia, Russland, USA og Israel.

Saken fortsetter under annonsen