138430069_istoc.jpg

20 nye vitner i vannverkssaken

Publisert: 25. januar 2010 kl 08.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen ble i Nedre Romerike tingrett i 2008 dømt til åtte års fengsel for grov korrupsjon og grov økonomisk utroskap. Han ble også dømt til å betale erstatning på over 63 millioner kroner til Nedre Romerike Vannverk, Sentralrenseanlegget RA-2 og Gjensidige Forsikring.

Den tidligere vannverkssjefen erkjente i tingretten ikke straffskyld for noen av de 60 tiltalepunktene. Hvordan han vil stille seg når ankesaken starter mandag, vil forsvarer Harald Stabell ikke si noe om:

- Det vil jeg ikke si noe om før rettssaken starter, sier Stabell til NTB.

Afrikansk farm

Henriksen ble i tingretten dømt for over flere år å ha tappet internkommunale selskaper på Romerike for store summer. Penger han blant annet skal ha brukt til å kjøpe seg en farm i Sør-Afrika, borerigger, biler, traktorer og annet utstyr.

Henriksens forsvarer i tingretten, Else Bugge Fougner, førte bare to-tre vitner. Hans nye forsvarer Harald Stabell plusser på 20 nye.

- Det gjør vi fordi Henriksen føler at helheten i saken kom for dårlig fram i tingretten. Særlig gjelder dette spørsmålet om de langsiktige målsettingene, sier Stabell til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Rettssaken i Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm varte i ti uker, men ankesaken i lagmannsretten er satt opp med 14 uker. Ankesaken skal føres i KFUM-huset i Oslo.

Skeptisk

Vannverkssaken er tidenes største økonomiske straffesak i Norge. At den nå skal avgjøres av en jury er flere forsvarere, blant dem Harald Stabell skeptisk til.

- Jeg er jo generelt mot juryordningen, men synes det er spesielt vanskelig å bruke jury i en sak som denne. Saken er meget vanskelig, med svært mange poster. At den skal avgjøres av en jury som skal svare ja eller nei uten noen begrunnelse, er lite tilfredsstillende, sier Stabell.

Han sier at det er en stor utfordring for aktørene å få framstilt en så vanskelig sak på en forståelig måte.

- Kritikken min går ikke på juryen, men på at dagens ordning ikke er forsvarlig og tilfredsstillende, sier Harald Stabell.

Flere tiltalte

Saken fortsetter under annonsen

På tiltalebenken sammen med Ivar T. Henriksen sitter, som i tingretten, hans sønn Pål. H. Henriksen, slamkjører Eilert Støen og maskinutleier Hallvard Aanoli. De ble alle dømt til fengselsstraffer i første rettsrunde.

Entreprenørselskapet Peab AS ble i Nedre Romerike tingrett dømt til en foretaksbot på 8 millioner kroner for grov korrupsjon, samt millionerstatning til Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegget RA-2. Selskapet har siden tingrettssaken i et forlik betalt vann- og renseanlegget 14 millioner kroner i erstatning. Saken er likevel svært viktig for Peab fordi fellende korrupsjonsdom betyr at selskapet utestenges fra oppdrag i offentlig sektor i flere år, skriver Aftenposten. (©NTB)

factbox_59
søn 20.02.2022 23:47
Fakta om vannverkssaken