13-åringer jobber for Telenor

Publisert: 14. mai 2008 kl 09.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
En fabrikk i Bangladesh som produserer mobilmaster for Telenor og Ericsson har barn helt ned i 13-årsalderen på lønningslista, skriver Dagbladet. Fabrikken til Confidence Steel er tema for den svenske dokumentaren «Uppdrag Granskning» som sendes på svensk TV i kveld.

Bjørn Hilt, professor i arbeidsmedisin ved NTNU, har sett filmen, og er svært kritisk både til at små barn arbeider på fabrikken, og forholdene de arbeider under.
- I filmen ser vi folk som balanserer på kanten av syrebad, og som jobber med tunge stålkonstruksjoner i bare sandaler. I Norge ville en slik fabrikk blitt stengt på flekken, sier han til Dagbladet. Han mener norske selskaper som opererer i u-land må ta ansvar for å øke standarden innen helse, miljø og sikkerhet.

- Jeg ble trist over å se så klare brudd på Telenors etiske regelverk. Våre kontroller har ikke vært gode nok, siden vi ikke har klart å avdekke dette, sier Telenors konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar Hilde Tonne. Også Ericsson legger seg flate.

- Det er synd å si det, men denne filmen har gjort oss kjent med forhold vi ikke visste om. Vi synes det vi har sett er helt forferdelig, og har nå lagt opp en 20-punkts plan sammen med Confidence Steels for å bedre forholdene, sier pressetalsmann Fredrik Hallstan i Ericsson.

Programmet vises på SVT1 klokken 20 i kveld.


Saken fortsetter under annonsen