Yunus like skyldig som Baksaas

Publisert: 5. juni 2008 kl 15.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Alle eierne i et AS har et ansvar, ikke bare de store eierne. Det er hele vitsen med å organisere en virksomhet i et aksjeselskap. Historien er da også full av eksempler på at minoritetsaksjonærer i internasjonale selskaper har tatt dette ansvaret og reagert når ledelsen eller styreflertallet har brutt normer for akseptabel oppførsel, sier Heidi Høivik, professor ved Handelshøyskolen BI.

Litt selvrettferdig

- Yunus kritikk av Telenor bærer preg av å være litt selvrettferdig, istemmer leder for senter for etikk og økonomi ved Norges Handelshøyskole, professor Alexander W. Cappelen.

- Som stor minoritetsaksjonær med førstehånds lokalkunnskap har Muhammad Yunus uten tvil et vesentlig ansvar for Grameen Phones mangel på kontroll med forholdene hos underleverandørene i Bangladesh, understreker han.

Begge trekker paralleller til det fokuset det norske samfunnet setter på etikk i forbindelse med statens investeringer i oljefondet. Her er det snakk om svært små eierandeler, ofte bare målbart i promiller. Muhammad Yunus selskap Grameen Telecom eier til sammenligning 38 prosent av aksjene i Grameen Phone.

- Telenor er riktig nok majoritetseier med 62 prosent, men jeg har selv reagert på at det er satt så lite fokus på minoritetseiernes rolle i denne saken. Det er jo Grameen Phone, og ikke Telenor, som er oppdragsgiveren til de omstridte underleverandørene, sier Høivik.


Saken fortsetter under annonsen