Vil ikke merke Kyoto

Publisert: 28. januar 2008 kl 09.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det er regjeringen og næringslivet som vil sørge for at Norge oppfyller sine forpliktelser i Kyoto-avtalen, skriver Aftenposten mandag.

- Jeg kan ikke se at folk flest vil merke noe til at Norge skal oppfylle Kyoto-avtalen fra i år. Det gjennomføres en del utslippsreduserende tiltak i Norge, men de viktigste av disse ble iverksatt flere år før Kyoto-avtalen ble forhandlet frem. Avtalen har for eksempel ikke ført til at CO2-avgiftene er trappet opp, sier forsker Bjart Holtsmark i Statistisk sentralbyrå.

Heller ikke forskningssjef Knut H. Alfsen ved CICERO Senter for klimaforskning tror avtalen vil påvirke folks hverdag.

- De direkte effektene blir svært små. Men noen indirekte effekter kan det bli. Fjernvarme kan bli litt dyrere når produsentene må kjøpe kvoter, og det kan merkes litt på bensinprisene når raffineriene må kjøpe kvoter, sier han.

Bedrifter som sliter, kan imidlertid få nådestøtet.

- Det kan tenkes at bedrifter med svak lønnsomhet i utgangspunktet vil gå over ende når de må kjøpe kvoter. Da vil noen miste jobben, sier Alfsen.
Regjeringen vil snart vedta den nasjonale fordelingsplanen for kvotehandel, hvor det detaljerte opplegget for hvordan Norge skal oppfylle sine forpliktelser vil bli klarlagt.

Saken fortsetter under annonsen