Telenor har mistet troverdigheten i Bangladesh

Publisert: 26. mai 2008 kl 09.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Telenor og fredsprisvinner Muhammad Yunus har lenge vært uenige om hva som skal skje med selskapet GrameenPhone, som Telenor eier 62 prosent av. Yunus og Grameen-gruppen eier resten, og mener Telenor er forpliktet til å selge seg ned til under 35 prosent i henhold til intensjonsavtalen fra 1996. Det har Telenor nølt med, og Yunus er i ferd med å gå tom for tålmodighet.

- Telenor har mistet troverdigheten i Bangladesh, skriver Yunus i en e-post til Dagbladet. Tidligere denne måneden kom avsløringene om livsfarlige arbeidsforhold hos leverandørene som lager mobilmaster for GrameenpPhone, og Yunus mener både GrameenPhone og Telenor må granskes av den norske regjeringen.

- Telenors styring av GrameenPhone har gjort uopprettelig skade på selskapet, og institusjonen Grameen Bank. Nå er det på tide at Telenor overfører aksjemajoriteten til oss, slik at vi kan realisere drømmen vår om å la GrameenPhone bli et sosialt selskap, altså et firma som er eid av de fattige kvinnene i Bangladesh, skriver Yunus.

Telenor vil ikke la det gå noen automatikk i at de overlater aksjemajoriteten i GrameenPhone til Yunus som følge av avsløringene om dårlige arbeidsforhold.
- Dette er to forskjellige saker. Vi er nå opptatt av at GrameenPhone som selskap skal vokse videre, basert på at vi får ordnet opp i disse forholdene. I to uker har vi nå sagt at forholdene i Bangladesh ikke var gode nok, og at vi ikke var klar over dette. Det har vi tatt selvkritikk på, og det skal vi gjøre noe med, sier Pål Kvalheim i Telenor til Dagbladet.


Saken fortsetter under annonsen