Stoltenbergs vaksinepenger er misbruk

Publisert: 3. mars 2008 kl 09.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Prosjektet GAVI (Den globale vaksinealliansen) blir kritisert av flere eksperter innen vaksineforskning og epidemier, skriver Aftenposten.

Kritikerne mener at GAVIs forsøk på å få industrien til å utvikle nye vaksiner, eller justere eksisterende vaksiner slik at de kan brukes til å vaksinere barn i u-land, er feilslått.

Norge bidrar med 350 millioner kroner til dette arbeidet hvert år fram til 2015.

- Dette er misbruk av penger. Bare 25 prosent av pengene går til å dekke vaksinekostnader, mens 75 prosent går til store farmasøytiske selskaper som betaling for vaksiner de allerede tjener godt på, sier professor Donald W. Light ved Center for Bioethics ved Princeton-universitetet i USA.

Professor Roy Widdus, nestor i internasjonal vaksineforskning, er enig i Lights kritikk. Han tror GAVI er redd for kritikken.

GAVIs arbeid ble for alvor kjent da Bill Gates spyttet inn penger. GAVI forsøker å få legemiddelselskapene til å utvikle vaksiner for u-land, der folk ikke har penger nok til å utgjøre et interessant marked.

Stoltenberg tar kritikken fra ekspertene på alvor, men lar spesialrådgiver Tore Godal ved Statsministerens kontor svare for seg. Godal leder Stoltenbergs barne- og mødrehelse i forbindelse med FNs tusenårsmål. Han vil ta med seg kritikken når GAVI skal forhandle videre med selskapene. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen