Steng skatteparadisene

Publisert: 6. november 2008 kl 08.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Regnskapsføreren Richard Murphy holdt onsdag denne uken et foredrag om det han hevder er skatteparadisenes skadelige effekter på verdens finanssystem. Murphy er kjent som en av verdens fremste aktivister mot skatteparadisene, som han blant annet hevder gjør at verdens fattigste land går glipp av potensielle skatteinntekter som er langt større enn hva de samme lendene mottar i bistand.

Murphy mener den påtroppende amerikanske presidenten må ta nasjonale og internasjonale grep for å stenge skatteparadisene.
- Det er to ting den påtroppende presidenten må gjøre. Det første er å skaffe lovgivning som stopper bruken av skatteparadis. Det kan ta et år, men de t må gjøres. Det andre han må gjøre er å finne ut hvem som eier selskaper som er registrert i skatteparadis. Delstaten Delaware er et stort problem, vi vet ikke hvem som eier fire millioner selskaper i Delaware, derfor kan de heller ikke skattlegges. Gjør de to tingene, og mye er gjort. USA har et enormt budsjettunderskudd, og de må hente milliarder av dollar fra selskaper som er registrert i skatteparadisene. Om de kommer til å gjøre det er et annet spørsmål, sier han til Ukeavisen Ledelse.

Saken fortsetter under annonsen