138426515_16285.jpg
Gro Harlem Brundtland

Skitne miljøtriks fra Ap

Publisert: 23. november 2009 kl 08.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
- Ap er et parti for industri- og næringsinteresser, mens miljøpolitikken kommer i annen rekke, sier Bernt H. Lund til Dagbladet.

Lund mener avgiften på biodisel igjen viser hvordan Ap og Jens Stoltenberg nedprioriterer miljøet.

Lund ledet den Grønne skattekommisjonen i 1995-96. Ifølge hans nye bok «Verdivalg i krig og fred» om sitt forhold til Ap - som han har meldt seg ut av etter 50 år - var Stoltenberg en pådriver for å vanskeliggjøre arbeidet til kommisjonen - særlig forslaget om en mer omfattende CO2-avgift.

Han beskriver hvordan Stoltenberg, som da var nærings- og energiminister, fikk støtte fra statsminister Gro Harlem Brundtland og «valset ned» daværende energiminister Thorbjørn Berntsen. Brundtland skal, ifølge Lund, ha innkalt alle representanter fra de ulike departementene i kommisjonen og gitt beskjed om at CO2-avgift var et politisk spørsmål de ikke skulle ta stilling til.

Da skattekommisjonens innstilling skulle legges fram, fikk regjeringen et nytt problem: Den ville komme rett før regjeringens forslag til Stortinget om gasskraftverk.

Dermed prøvde regjeringen å utsette fremleggelsen til Grønn skattekommisjon.

Lund opplevde dette som en alvorlig inngripen i kommisjonens arbeid.

Saken fortsetter under annonsen

Innstillingen ble lagt fram som planlagt, og det ble store overskrifter i mediene om at kommisjonens medlemmer var instruert av regjeringen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen, som også var finansminister i 1996, avviser overfor Dagbladet Lunds fremstilling av det som skjedde og at kommisjonsmedlemmene var instruerte. Han avviser også at det er en motvilje mot grønne skatter i Ap.

- Vi innførte CO2-avgift i 1991, og bare siden 2005 har vi økt de grønne avgiftene med 1,7 milliarder kroner. Fremover vil vi se en omlegging i retning enda mer grønne skatter, sier Johnsen til avisen.